Preskočiť na hlavný obsah

Psoriáza

 Ahojte! 

Dnešný „zápisok”, priatelia, bude bohatý na bylinky. 


  Trvalo mi dlhšie kým som sa dostala k jeho  napísaniu. Preluskávala som sa totiž viacerými rešeršami a informáciami. Jednak o samotnom ochorení, a jednak o jednotlivých bylinkách, ktoré áyurvéda používa pri liečbe psoriázy. No a tie vám  chcem dnes predstaviť. 

Áno, dnes  bude reč o PSORIÁZE! 

Zdroj:
https://zdravoteka.sk/choroby/lupienka/

Priznám sa, že som pri získavaní podkladov  objavovala Ameriku. Prečo? 

Stoj čo stoj som totiž chcela prísť na pravú podstatu ochorenia - a dostať sa tak k efektívnej liečbe, vedúcej k úplnemu vyliečeniu. Jednoducho som odmietala prijať fakt, ktorý uvádzajú áyurvéda a aj moderná medicína, že psoriáza je nevyliečiteľná. 

Viem, znie to  naivne. Ja, dievča bez patričného vzdelania, chcem za krátku dobu (hľadám síce viac rokov, ale aj tak môžem hovoriť len o krátkej dobe), prísť na niečo, čo sa snažia vedci objaviť už desiatky rokov a čomu sa, či už áyurvéda alebo TCM, venujú  tisíc rokov...

Bola som však (a stále som), hnaná túžbou, pomôcť osobe, mne veľmi blízkej, zbaviť sa tohto ochorenia. 

Otázky, ktoré mi, v súvislosti s podstatou ochorenia, vírili hlavou, vychádzali z toho, čo som sa dozvedela z výskumov modernej vedy:

Ak ochorenie spôsobuje streptokok, prečo u niekoho áno a u niekoho nie?

Ak je to nadmerná ochrana T-buniek, čo ich vedie k mylnému faktu, że bojujú s infekciou?

Ak hovoríme o dedičných predispozíciách, prečo sa vyskutuje u jedincov kde rodinná anamnéza toto ochorenie nezaznamenáva?

Ako to, že sa vyskytne aj u relatívne zdravých jedincov a môže prepuknúť kedykoľvek? 

Ak to spôsobuje plieseň v pečeni, čo vieme o pliesňach, ako ich liečime ako ich lieči áyurvéda? 

Ak ide o autoimunitné ochorenie, je problém v tenkom čreve a v žalúdku?

Môže za to zápal? Čo je to zápal, aké sú dôsledky a liečba? 

Prečo antimikrobiálne peptidy??? 

A tak (ako uvádzam vyššie) som pátrala: v áyurvéde, vo výskumoch modernej vedy a zisťovala som informácie a možnosti liečenia aj z pohľadu TČM (tradičnej čínskej medicíny). 

   Aj keď som neobjavila nič nové, (čiže mi žiadna „Nobelovka” nehrozí), zaujal ma jeden fakt! A síce:  či už áyurvéda alebo TČM, vysvetľujú príčiny vzniku zhodne a zhodujú sa aj v liečbe samotnej. Teda oba tieto prístupy idú po príčinach vzniku ochorenia a poukazujú na nerovnováhu v orgánoch. Cieľom je potom nastolenie rovnováhy.  Trošku viac si povieme onedlho. 

Vedecké výskumy, ktoré som si dohľadala mi rozšírili obzor. Výskumy mi  pomohli  v tom, že keď som v nich, v súvislosti so psoriázou, natrafila na streptokoka a iné ochorenia s ním spojené, došla som - nepriamou cestou - k bylinkám, ktoré používajú áyurvéda a TČM nielen pri liečbe streptokokových ochorení ale aj pri liečbe psoriázy. Tu sa mi všetky tri cesty krasne spojili do jednej. 😁 Po druhýkrát sa tieto tri cesty spojili keď som si dala do súvisu ako sú podľa ayurvédy a TČM jednotlivé orgány prepojené a ako sa navzájom ovplyvňujú. Dala som to do línie s tým, čo ponúkajú výskumy - kde pátrajú po príčinách, a ako ony vysvetľujú ochorenie...

Zdroj: https://www.detoxikace-a-vyziva.cz/cinsky-pentagram-co-to-je/

Áno, je tu zhoda, rozdiel je len v tom, že veda kráča inou cestou, a síce, že neprepája. 😊

Po tretikrát sa všetky tri spájajú v tvrdení, že je to chronické ochorenie. A v tom, že u ľudí postihnutých psoriázou je ochorenie každodennou súčasťou ich života, a teda môže to nepriaznivo vplývať na sebavedomie, náladu a celkovo na medziľudské vzťahy. U psoriatikov sú vyššie predispozície ku vzniku depresie a úzkosti. A tu si dovolím upozorniť na to ako výrazne je ovplyvnená ich kvalita života. 

Signifikantný rozdiel bol v časti nežiadúce účinky. Najviac som ich našla u preparátov modernej vedy. TČM a áyurvéda ponúkajú rovnako efektívnu, účinnú liečbu s minimálnymi vedľajšími účinkami. Nevýhodou takejto liečby však je, že je oveľa pomalšia, možno menej dôveryhodnejšia - nakoľko existuje oveľa menej výskumov, ktoré by potvrdili /vyvrátili - efektivitu takejto liečby. Áaale, dobrá správa je, že sú! 😁 Odkazy na niektoré uvádzam v závere. 

Ako som už povedala, keďže nemám žiadne medicínske vzdelanie,  metódy, ktoré som používala, boli: logika, dedukcia, analýza už objavených faktov, syntéza, šiesty zmysel a viera. Viera v to, že moje pátranie bude úspešné. 

Čo teda (ne) vieme o psoriáze? 

Moderná veda tvrdí, že  presná príčina vzniku psoriázy nie je známa. Avšak existujú domnienky, že ide o kombináciu rôznych faktorov. Porucha imunitného systému spôsobí zápal a príliš rýchle vytváranie kožných buniek. 

Psoriáza je spôsobená chronickým zápalom. To sa preukázalo prítomnosťou typu imunitných buniek nazývaných T lymfocyty v psoriatickej koži. Výsledný zápal urýchľuje proces bunkovej obnovy, ktorý urýchľuje produkciu keratinocytov (odumretých buniek na povrchu kože).
Zatiaľ čo - pri normálnom stave - týmto bunkám obvykle trvá cesta z bazálnej vrstvy epidermy na povrch (rohovková vrstva) 28 dní, pri psoriáze to trvá len 3 - 4 dni.
Výsledkom je, že sa mŕtve bunky začnú hromadiť na povrchu a spôsobovať tvorbu červených šupinatých škvŕn.


Spúšťače psoriázy:

Ako najčastejšie spúšťače tohto ochorenia sú uvádzané: stres, nesprávna životospráva, infekcie, nedostatok vitamínu D, zápalové kožné choroby, bežne používané lieky. Samozrejme, príčin je oveľa viac.

Čo je to zápal? 

Veľmi zjednodušene povedané, že normálny zápal je prirodzenou súčasťou imunitnej reakcie. Normálny =  je lokalizovaný, slúži účelu a skončí, akonáhle problém odoznie. 

Čo však v prípade ak náš imunitný systém nedokáže udržať zdravú rovnováhu v tele? 

V takom prípade narušený homeostatický balanc, môže vyústiť do  vzniku chronického podprahového zápalu. Tu už hovoríme o zápale, ktorý sa vymyká akýmkoľvek limitom. Rozširuje sa na ďalšie oblasti tela a nekončí ani po odoznení problému. Práve naopak, „páli za sebou mosty” v podobe rôznych, bunky poškodzujúcich, deštruktívnych reakcií, čo môže vyústiť  k vývoju rôznych ochorení.

Pôvodcu takéhoto zápalu môžeme - podľa vedeckej obce - nájsť v ochoreniach ako: zápalové ochorenia čriev, asthma, koliditída, reumatoidná artritída, psoriáza, lupus, metabolický syndróm,  Hašimotova choroba a iné. 

Psoriáza a zápal 

V súčasnosti existuje iba liečba značne zmierňujúca príznaky.  Dôsledna kontrola tohoto zápalového ochorenía, znižuje riziká či už mozgovej prihody, srdcových chorôb, metabolického syndrómu a iných so zápalom súvisiacich chorôb. 

Aké sú možnosti ošetrovania psoriázy? 

Všimli ste si? Použila som slovo ošetrovania a nie - liečenia. 

Pri lokálnom spôsobe ošetrovania ide hlavne o zmiernenie svrbenia a o zvlhčenie suchej pokožky. 

Najčastejšie sa používajú: 

  • vitamín D3 a jeho analógy,

  • uhoľný decht, ichtamol, 

  • hydratačné krémy a krémy s retinoidmi

  • krémy, masti, oleje, obsahujúce kyselinu mliečnu, prípadne salicilovú 

  • krémy, masti roztoky s kortikosteroidmi. Tieto síce majú raketový nástup pozitívneho účinku, ale... 

Celkové ošetrovanie má za snahu spomaliť rast nových kožných buniek. Aké sú možnosti? Napr. :

  • Metotrexát - účinný pri vážnych prípadoch. Avšak na príbalovom letáku sa dočítame, že môže spôsobiť ochorenia pečene, kostnej drene, pľúcne problémy. 

  • Apremilast - novší druh liečiva. Inhibítory enzýmov ako druh liečiva pre dlhodobé zápalové ochorenia ako psoriáza a psoriatická artritída. Tým, že blokuje špecifický enzým, brzdí reakcie ktoré vedú k zápalu, 

  • svetelná terapia - pri ktorej UV žiarenie spomaľuje rast kožných buniek, 

  • PUVA - je kombinácia UV svetla s liečivom  psoralén, 

  • Acitretín - retinoidy, a to v  rôznych formách.  Vedľajšie účinky - vrátane vrodených chýb, preto sa neodporúča ženám, ktoré sú tehotné alebo plánujú mať deti.

  • Cyklosporín A - potláča imunitný systém, môže sa užívať len v prípadoch, ktoré nereagujú na inú liečbu. Vedľajšie účinky - môže poškodiť obličky a zvýšiť krvný tlak.

  • Biologická liečba, pôsobí tak, že blokuje imunitný systém aby lepšie kontroloval zápal spôsobený psoriázou, ide napríklad o liečivo  Humira.

Zaujalo ma! 

Z výskumov o psoriáze ma okrem iného upútalo zistenie, že, citujem:

„Jednou z charakteristických abnormalít kože lézií pri psoriáze je nadmerná produkcia antimikrobiálnych peptidov a proteínov (AMP). AMP sú typicky malé (12-50 aminokyselín), majú pozitívny náboj a amfipatickú štruktúru a nachádzajú sa vo všetkých živých organizmoch vrátane cicavcov, hmyzu, rastlín a bezstavovcov. 
Tieto peptidy sú najlepšie známe pre svoju integrálnu úlohu pri ničení patogénnych mikroorganizmov; avšak u stavovcov sú tiež schopné modifikovať zápalové reakcie hostiteľa rôznymi mechanizmami. 
V psoriatických léziách je veľa AMP vysoko exprimovaných a najmä asociácie medzi psoriázou a katelicidínom, β-defenzínmi alebo proteínmi S100 boli dobre študované. Medzi nimi bol v posledných rokoch vyzdvihnutý katelicidínový peptid, LL-37, ako modulátor rozvoja psoriázy. Predpokladalo sa, že AMP zhoršujú psoriatické lézie, ale nedávne dôkazy tiež naznačujú možnosť, že indukcia expresie AMP môže zlepšiť aspekty ochorenia. 
Na odhalenie predtým podceňovanej úlohy AMP pri modulácii imunitnej odpovede pri psoriáze a na zlepšenie ochorenia bez rizík systémových imunosupresívnych prístupov sú potrebné ďalšie výskumy.” 
________________
Ďalšie výskumy predkladajú dôkazy, že chronické plaky psoriázy súvisia so streptokokmi v hrdle. 

_____________________________

Zdroje:

https://dokonalazena.cz
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4856496/
https://www.genengnews.com/news/researchers-identify-peptide-that-drives-immunity-in-psoriasis/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32947991/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22352846/
https://www.imunodeficit.sk/6186/imunitny-system-a-jeho-funkcie
https://lieky24.sk/magazin/imunita/biele-krvinky-strazcovia-nasho-tela
https://www.imunodeficit.sk/6186/imunitny-system-a-jeho-funkcie

_____________________________


Otázku, či je psoriáza vyliečiteľná, nechávam otvorenú. Avšak to, že je liečiteľná beriem ako fakt. 
 


Tradičná čínska medicína 


Lupienka, podľa učenia čínskej medicíny, vzniká pri nedostatočnosti energie Jin v pečeni. 

Funguje to tak: že ak je narušená rovnováha organizmu a Jin sa zmenší, dôjde na druhej strane k zväčšeniu Jang a naopak. Zväčšené Jang pečene spôsobuje otepľovanie krvy. Dochádza tak k nerovnováhe medzi vlhkosťou a teplom a teda k dehydratácii organizmu. Koža dehydrovaného tela sa  stává suchou a vzniká ekzém. Zápaly povrchu kože sú len vonkajšími prejavmi. Podstata ochorenia je dôsledkom narušenia vnútorného stavu organizmu človeka. Teda symptómy sú vonkajšími prejavmy choroby, ktorá je ukrytá vo vnútri tela. 

Za vznikom psoriázy, podľa TČM, pravdepodobne stojí slabá energia pečene s prítomnosťou plesne. Ak sa pozeráme na pečeň ako na detoxikačnú stanicu, vidíme, že u psoriatických pacientov je tento orgán preťažený. V snahe zbaviť sa toxického materiálu, eliminuje toxické splodiny plesňového charakteru prostredníctvom pokožky.  Psoriáza môže byť doprevádzaná nepríjemnými bolesťami kĺbov, pretože pečeň má na starosti kvalitu šliach. Pálenie očí únava a emočné výlevy, zlosť a hnev. To sú ďalšie symptómy, ktoré TČM dáva do súvisu s nesprávnou funkciou pečene. 

Rubia cordifolia/Radix rubiae/ Rubia, Madder, Qian Cao 茜草/Dyers Madder/Qian Cao (TČM)/Manjistha (Ayurveda)/Manjeeth, Manjesta, Favvah (Unani)/Btsod བཙོད (Tibetan)/ - to sú viaceré pomenovania jednej a tej istej rastlinky, ktorú TČM používa pri liečbe. Ďalej TČM odporúča protipliesňovou diétu, a doplnenie vhodných vitamínov.

Energetický orgán - pečeň, by sa mala vyhýbať frustrácií, labilite a výkyvom nálad. 

Zaujalo ma! 

TČM - Qi gong - pracuje na odstránení emocionálnych blokov u ľudí, a teda na odstránení elektrochemických blokov každého jedného z hlavných orgánov. 

Qi gong majstri dokážu, pri čítaní aury, pomerne v krátkom čase, pocítiť blogády u pacientov, a to aj vo svojich vlastných orgánoch. Ak človeka trápi smútok, prejaví sa to na pľúcach, ak hnev - prehrievaním pečene, obavy - obličky, túžba/žiadostivosť - pohlavné orgány, obavy - pankreas. 

Následne môžu čítať dôsledky - priveľa cigariet - smútok, priveľa kofeinu - strach, priveľa alkoholu - hnev, priveľa perverzie - nenaplnené túžby, priveľa cukru - obavy. 

Takže ako prvé sa snažia pracovať na emocionálnych blokoch a následne na blokoch nutričných

Tieto blokády sú jednými z hlavných a sú úzko prepojené. 

Veď predsa aj láska ide cez žalúdok, tak prečo nie?! 😁

______________________________

Zdroje:
https://www.cinsky-lekar.cz/8-lecba-nemoci/5-lupenka-psoriaza-lecba
Testy:https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01496390802691265
http://www.tcmbasics.com/materiamedica/radix_rubiae.htm
https://zdravi.doktorka.cz/psoriaza-pohledu-tradicni-cinske
https://drmacek.sk/sk/psoriaza
https://www.medicinetraditions.com/rubia-madder-qian-cao-free.html
______________________________

Áyurvéda
 

Áyurvédická medicína (áyurvéda) je jednou z veľmi akceptovaných alternatívnych medicín pri liečení psoriázy. Rastliny s liečivými účinkami, bylinky, koreniny, to všetko a ešte viac, používa áyurvéda dlhé roky. Áyurvéda je postavená na premise, že dobré zdravie závisí od zdravého tela, mysle a ducha. 

Lekári, praktizujúci áyurvédu, vychádzajú z učenia, že každý človek má zreteľný a zároveň odlišný energetický vzorec, utvorený z troch typov energií. Tieto energie sú označované ako „doshas”. 

Ájurvéda sa teda riadi teóriou „piatich veľkých prvkov“ (prithvi, jal, agni, vayu a akash).

Podľa tejto metodiky musia byť všetky tieto prvky v súlade s „chybou“, „tkanivom“ a „nečistotou“.

Ájurvéda sa zaoberá rovnováhou medzi týmito tromi elementárnymi energiami (dóšami):         
      1/ vata energiou - čo predstavuje:                   vzduch+priestor = „vietor”                        - riadi telesné  funkcie,
2/ pitta energiou - čo predstavuje: oheň+voda = „žlč”     
         - riadi   metabolické funkcie,    
3/ kapha energiou - čo predstavuje:
voda+zem =„hlien” 
- kontroluje a riadi rast v tele. 
                                                             

Áyurvédické texty uvádzajú, že psoriáza vziká v dôsledku nerovnováhy v dvoch doshas - v dvoch energetických oblastiach. Hovoria o oblasti „vata” a „kapha” doshas. 
Ako sme si povedali, vata zodpovedá za kontrolu správneho fungovania organizmu a môže prispieť k suchosti a šupinatosti kože pri psoriáze. 
Kapha je zodpovedná za rast. Takže áyurvédski lekári vysvetľujú svrbenie a rýchly obrat kožných buniek, pomocou tychto doshas.  

  Nerovnováha medzi týmito dvomi energiami má za následok hromadenie toxínov v ľudskom systéme, čo vedie k zápalu. 
  

Lekári zároveň vychádzajú z toho, že ak sú tieto tri doshas v nerovnováhe, prepadáme stresu, prípadne ochoreniu. A teda úlohou áyurvédy je udržať všetky doshas v rovnováhe. 

Na základe článku v International Journal of Green Pharmacy, lekári, praktizujúci áyurvedu, klasifikujú psoriázu ako  “kushtha” zdravotnú kondíciu. Tento pojem znamená, že sa jedná o chronickú kondíciu, kde “krucchasadhya,” znamená neriešiteľná a “asadhya,” znamená nevyliečiteľná.

Štúdie v tejto oblasti sú povzbudzujúce v tom, že áyurvédická liečba môže zredukovať postihnutie kože psoriázou.

Spomedzi množstva byliniek, ktoré áyurvéda používa  na psoriázu, spomeniem: Aloe vera, Boswellia alebo Frankincense, Cesnak, Guggul, Jasmínoú kvetinovú pastu, Neem, kurkumu. 

K dispozicii je mnoho ďalších áyurvédskych zlúčenín a bylín, ktoré majú potenciál byť prospešnými pre ľudí so psoriázou. O ďalších si ešte povieme. 

Avšak hlavnou ayurvédskou liečbou pri psoriáze je „Panchakarma” terapia.
Táto liečba zahŕňa rastlinné lieky a zmeny v stravovaní. Tie sú určené na detoxikáciu a prečistenie tela. Často sa odporúča vegetariánska strava.

Panchakarma v sebe ďalej zahŕňa :

  • Konzumáciu liečivého ghee
  • Uvoľňovanie a zvracanie
  • Kvapkanie liečivého cmaru na hlavu človeka
  • Pokrytie celého tela liečivou pastou a bahnom
  • Vykonávanie liečivých klystírov

Dĺžka a úspešnosť sa odvíja od závažnosti, rozsahu psoriázy a osobného prístupu každého jednotlivca k liečbe.

_________________________________

Zdroje:
https://www.peertechzpublications.com/articles/IJDCR-5-133.php
nimba.in/blog/allopathy - vs- ayurveda
_________________________________

A späť k bylinkám!

1/ Curcuma longa, tumeric


Zdroj:https://www.botanichealthcare.net/2020/09/28/curcuma-longa/

Áno, toto svetlo žlto - oranžové korenie, ktoré sa, hlavne v indickej kuchyni, často používa, je mocným nástrojom aj v áyurvéde pri liečení psoriázy.

Dôvodov je hneď niekoľko:
Veľa štúdií poukazuje na to, že turmeric dokáže znížiť zápal a má antioxidačné benefity, čo znamená, že chrání bunky.
Kurkumín, žltý pigment z Curcuma longa je hlavným komponentom kurkumy s významnými imuno-modulačnými, protizápalovými, rany-hojacimi, antibakteriálnymi, protitumorovymi, protirakovinovými a antioxidačnými schopnosťami. (562124)
Curcuma longa môže inhibovať niekoľko zápalových enzýmov, ktoré sa podieľajú najmä na zápalovom procese psoriázy. 


Vedľajšie účinky :


Kurkuma a kurkumín sú vo všeobecnosti bezpečné na konzumáciu, avšak aj príliš veľa dobrého môže byť nebezpečné.

Užívanie kurkumy vo veľkých dávkach má potenciálne riziká:

Mierne vedľajšie účinky zahŕňajú žalúdočnú nevoľnosť, reflux kyseliny, hnačku, závraty a bolesti hlavy. 

Konzumácia veľkých dávok kurkumových doplnkov môže výrazne zvýšiť hladiny oxalátu v moči, čím sa zvyšuje riziko tvorby obličkových kameňov.

Keďže kurkuma pôsobí ako „riedidlo” krvi, mali by ste sa jej vyhnúť, ak máte poruchu krvácania.

Kurkuma môže negatívne interagovať s liekmi vrátane liekov na riedenie krvi, antidepresív, antibiotík, antihistaminík, liekov na srdce a chemoterapie. Môže tiež interferovať s liekmi na cukrovku a viesť k nebezpečne nízkej hladine cukru v krvi.

Kurkuma môže zhoršiť žalúdočné problémy, ako je reflux kyseliny a žlčové kamene.

Keďže kurkuma obmedzuje vstrebávanie železa, nemali by ste ju užívať, ak užívate doplnky železa.

Tehotné alebo dojčiace ženy môžu jesť jedlo, ktoré obsahuje kurkumu ako korenie, ale mali by sa vyhýbať užívaniu kurkumových doplnkov. Tieto doplnky môžu stimulovať kontrakcie maternice a spôsobiť komplikácie.

V závislosti od vášho celkového zdravotného stavu a od toho, či máte ochorenia, ako sú gastrointestinálne poruchy alebo obličkové kamene, by ste sa pred užívaním doplnkov kurkumy mali porozprávať so svojím lekárom.
____________________________
Zdroj:
https://www.medicinenet.com/what_are_the_negative_effects_of_turmeric/article.htm
https://www.eurekaselect.com/179820/article
___________________________

   Ako sme si povedali, stres sa v nemalej miere podpisuje na prepuknutí psoriázy. 

A tak, niektoré z používaných byliniek sa zase podieľajú na redukcii stresu. 

2/Ashwagandha - (Podrobnejšie o Ashwagandhe - benefity i vedľajšie účinky, v zápisku: TU

Zdroj: https://newschrome.com/ashwagandha-a-magical-herb-for-health-and-beauty-benefits/

V starých indických spisoch je Ashwagandha považovaná za zázračný, životodarný koreň. O jej účinkoch sa zmieňuje aj tradičná čínska medicína. V Indii sa používa, okrem iného, aj na posilnenie imunitného systému po chorobe. Aké sú jej benefity? 

  • Znižuje úzkosti a depresie
  • Znižuje stres
  • Zvyšuje fyzickú výdrž a vytrvalosť
  • Znižuje degeneráciu mozgových buniek
  • Stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Spomaľuje degeneráciu mozgových buniek
  • Optimalizuje hladinu cukru v krvi
  • Podporuje imunitný systém
  • Pomáha v liečbe sexuálnych porúch a neplodnosti
  • Zlepšuje hormonálnu rovnováhu
  • Zlepšuje činnosť štítnej žľazy
  • Znižuje príznaky únavy nadobličiek
Ashwagandha je mocná bylinka! O nežiadúcich účinkoch sa dozvedáme z výskumov, ktoré však potvrdzujú, že ak je užívaná správne, citujem:

„Ashwagandha, rovnako ako väčšina bylinných doplnkov, sa považuje za všeobecne bezpečnú na konzumáciu bez výrazných vedľajších účinkov   (Ashwagandha, 2012). Nedávno však bolo hlásených niekoľko prípadov pečeňovej toxicity spôsobenej komerčne dostupnými produktmi ashwagandha (Philips et al., 2020). Príznaky zvyčajne vymiznú po prerušení užívánia. Úmrtia alebo chronické zranenia ešte neboli hlásené (Philips et al., 2020). 
Hoci nečistoty môžu byť príčinou poškodenia pečene, existujú prípady, kedy boli prípravky čisté. Teda pečeňová toxicita môže byť spôsobená aj tým, že extrakty majú vyššie koncentrácie v porovnaní s tradičným používaním ashwagandhy, ako je tonikum alebo churna.
Okrem toho môže dôjsť k toxicite aj v dôsledku príjmu vyššej ako odporúčanej dávky.” 
_____________________________

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666027X21000074
____________________________

3/ Kaykalp-a Taila Kaya - telo, kalpa-starostlivosť

Kayakalp mydlo 
Zdroj:www.herbalsouo.in

                 Zdroj:www.herbalsouo.in

Kayakalp produkty pozostávajú z 24 byliniek. Upokojujú svrbenie a zbavujú tým následného diskomfortu. Starostlivo vyživuje pokožku. Hojí praskliny spôsobené suchosťou rúk a nôh a hojí psoriázu, pigmentáciu, stopy po kožných ochoreniach atď. Zložky v kayakalp taila majú antiseptické vlastnosti. 

_______________________________
 Zdroj :

https://www.nhs.uk/conditions/psoriasis/causes/
______________________________

4/  Chopchini (Smilax China) 


Zdroj:https://en.m.wikipedia.org/wiki/Smilax_china

Chopchini poskytuje úľavu od určitých symptómov psoriázy, ako je svrbenie alebo podráždenie pri vonkajšom použití. 

Pomáha znižovať zápaly a suchosť pokožky vďaka svojej vyrovnávacej vlastnosti tridosha.

Tip na použitie chopchini 

- na úľavu od príznakov psoriázy-

1/ Vezmite 1-6 g (alebo podľa vašej potreby) prášku chopchini.
2/ Pridajte trochu kokosového oleja alebo vody a vytvorte pastu.
3/ Naneste túto pastu rovnomerne na postihnuté miesto.
4/ Používajte tento liek trikrát týždenne, aby ste sa zbavili určitých príznakov psoriázy, ako je suchosť a zápal.
_________________________

Zdroj: 
https://www.planetayurveda.com/library/chopchini-smilax-china-uses-health-benefits/
_____________________________________
https://www-1mg-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.1mg.com/ayurveda/chopchini-201/amp?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#aoh=16375751656147&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=Z%C2%A0dom%C3%A9ny%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.1mg.com%2Fayurveda%2Fchopchini-201

Vedecké články tu:

https://scholar.google.de/scholar?q=Smilax+china+benefits&hl=sk&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart

https://www.researchgate.net/publication/336115392_Tremendous_health_benefits_and_clinical_aspects_of_Smilax_china

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/sarsaparilla#other-names
__________________________

5/Bakuchi  (Psoralea Corylifolia) 

Zdroj: https://www.findmyhealth.com/en/bakuchi-medical-application-in-the-area-of-skin-disorders/OZ96zQ98

Rastlina bakuchi má svoju povesť vďaka liečivým vlastnostiam a podľa ájurvédy sa používa tisíce rokov.

Ošetrovanie pleti, bakuchi olejom (bakuchi oil) je veľmi účinné. 
Bakuchi olej má protizápalové vlastnosti.

Preto zmes kokosového oleja s bakuchi olejom pri aplikácii na pokožku pomáha znižovať zápalové reakcie v pokožke.

____________________________

Zdroje: 
https://pharmeasy.in/blog/bakuchi-uses-benefits-dosage-side-effects/amp/
https://www-1mg-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.1mg.com/ayurveda/bakuchi-72/amp?amp_gsa=1&amp_js_v=a6&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#amp_tf=Z%C2%A0dom%C3%A9ny%20%251%24s&aoh=16364552436885&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.1mg.com%2Fayurveda%2Fbakuchi-72
___________________________


6/ Manjistha (Rubia cordifolia), má prívlastok ako najlepšia bylinka pre lymfatický systém. Čistí krv, pomáha pri emocionálnej disbalancii a dokáže rozžiariť pokožku. No a to je to, čo mi potrebujeme. 😊


Povedali sme si o Manjisth-e a tu je namieste povedať si o jej ďalších benefitoch. Tentokrát je však súčasťou niektorých iných, rovnako prospešných bylín:


7/ Mahamanjisthadi kwath (zmes) 

 - zloženie:


Manjishta – Rubia cordifolia
Musta – Cyperus rotundus, Kutaja – Holarrhena antidysenterica, Guduchi – Tinospora cordifolia, Kushta – Saussurea lappa, Nagara–ginger, Bharngi–Clerodendron serratum, Kshudra – Solanum xanthocarpum, Vacha – Acorus calamus, Nimba – Azadirachta indica
Haridra – TurmericDaruharidra – Berberis aristata, Triphala – Haritaki (Terminalia chebula), Vibhitaki (Terminalia bellirica), Amla (Emblica officinalis)
Patola – Luffa acutangula/Trichosanthes dioica, Katuka – Picrorrhiza kurroa, Murva – Marsdenia tenacissima, Vidanga – Embelia ribes, Asana – Pterocarpus marsupium, Chitraka – Plumbago zeylanica, Shatavari – Asparagus racemosus, Trayamana – Gentiana kurroo, Krishna – Long pepper
Indrayava – Holarrhena antidysenterica, 
Vasa – Adhatoda vasica, Bhringaraja – Eclipta alba, Mahadaru – Cedrus deodara, 
Patha – Cyclea peltata/ Cissampelos pariera, Khadira – Acacia catechu, Chandana – Santalum album, Trivrit – Operculina turpethum,Varuna – Crataeva nurvala, Kiratatikta – Swertia chirata, Bakuchi – Psoralea corylifolia, Kritamala – Cassia fistula, Shakhotaka – Streblus asper, Mahanimba – Melia azadirach, Karanja – Pongamia pinata, Ativisha – Aconitum heterophyllum, Jala – Pavonia odorata, Indravaruni – Citrullus cholocynthis, Ananta – Hemidesmus indicus, Sariva – Hemidesmus indicus, Parpata – Fumaria indica. 

Primárne benefity podľa ajurvédy:

1/ Mahamanjishadi kwath udržiava pleť zdravú, a to komplexne, 

2/ podporuje zdravie pokožky a prirodzený vzhľad, 

3/ pomáha vyrovnávať prebytočnú pittu [oheň] v tele, ktorá je hlavnou príčinou nezdravej pleti a tým vyrovnávaním pitty (ohňa) podporuje zdravú pokožkou, 

4/ podporuje čistenie krvi, čo prispieva k zdravému prekrveniu a zdraviu pokožky, 

5/ pomáha prirodzene čistiť krv a tým podporuje zdravie pokožky.


Zdroj:ww.basicsyurveda.co.in

____________________________

Zdroj:
https://ayureveryday.com/maha-manjishtadi-kwath-benefits/

____________________________

8/Avipattikar - je zmesou mnohých rozličných bylín a ingrediencií.

Zdroj: https://mavcure.com/avipattikar-churna/
a. Triphala (0.83%)
b. Amla - Indian Gooseberry (0.83%)
c. Mustaka - Nutgrass. (0.83%)
d. Green Cardamom. (0.83%)
e. Laung - Clove. (8.33%)
f. Vida Lavana - Salt. (0.83%)
g. Vaividang - False Black Pepper. (0.83%)
h. Tejpatta - Indian Bay Leaf. (0.83%)
i. Trikatu - Long Pepper/ Pepper And Pepper. (0.83%)
j. Haritaki - Chebulic Myrobalan. (0.83%)
k. Misri - Crystallized Sugar. (50%)
l. Nishoth - Turpeth (33.33%)


Avipattikar pozostáva z prírodných bylín, ktoré vyrovnávajú ph žalúdka a pomáhajú zmierniť prekyslenie. 

Predpokladá sa, že prírodné bylinky použité v tomto prírodnom produkte znižujú tvorbu kyseliny v žalúdku a pomáhajú pri liečbe prekyslenia organizmus. 
Pomáha pri úplnom trávení potravy a pomáha predchádzať tvorbe plynov.

Avipattikar churna pomáha aj pri iných tráviacich ťažkostiach, ako je zápcha, hnačka, zlé trávenie atď.

Hlavnou zložkou tohto produktu je amla, ktorá je považovaná za veľmi prospešnú prírodnú liečbu porúch trávenia.

Amla obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti nežiaducim prvkom v tele.

Vedľajšie účinky :

  1. U niektorých môže spôsobiť hnačku, vodnatú stolicu, bolesť brucha a dehydratáciu.
  2. Keďže je pridaný cukor, tento výrobok sa neodporúča pre diabetikov.
  3. Ľudia s cukrovkou, hypertenziou, citlivým žalúdkom, ulceróznou kolitídou, hnačkou by mali byť opatrní pri užívaní avipattikaru choorna.
  4. Neodporúča sa tehotným ženám a deťom do 12 rokov, pokiaľ to nepredpíše lekár.
  5. Je nebezpečné užívať tento liek bez predpisu ajurvédskeho lekára.

______________________________________________

Zdroje:
https://mavcure.com/avipattikar-churna/
https://ijapr.in/index.php/ijapr/article/download/1790/1335/
https://www.healthmug.com/product/baidyanath-avipattikar-churna-120g/436087186#productDetailDescMod
___________________________

9/ Kaishore Guggulu Myrhovník Wightov, Commiphora wighitii 

Zdroj: https://m.indiamart.com/proddetail/guggul-extract-21419769291.html

 Kaishore Guggulu je jedným z najznámejších ajurvédskych bylinných produktov.
Pôsobí ako – stimulátor zdravia starnúcej pokožky, zdravia kĺbov, prírodný čistič krvi, užitočný ako podporný doplnok stravy pri mnohých zdravotných problémoch, ako je cukrovka, kožné ochorenia atď.
Kaisor guggul sa tradične používa pri:

Kushta – kožné ochorenia so sekrétmi, pri ktorých sa podáva spolu s Manjishtadi Kasayam

Tridoshaja Vatarakta - dna-artritída
Vrana – nehojace sa rany s hnisaním, pričom sa podáva spolu s Khadiradi Kashajamom

Gulma – brušný nádor, fibroid, pre ktorý sa podáva spolu s Varanadi Kasayam

Prameha Pidika – diabetická karbunkulóza 
Prameha – poruchy močenia, cukrovka
Udara – ascites, zápcha
Mandagni – nízka sila trávenia
Kasa – nádcha, kašeľ
Shvayathu – zápalové stavy
Pandu – Anémia
Pri dlhodobom používaní (iba podľa odporúčania lekára) pôsobí ako rasayana - priaznivo pôsobí proti starnutiu.
Lekári to tiež odporúčajú pri problémoch ako: 
  • Obezita a vysoký cholesterol – zložky triphala, trikatu, vidanga a guggulu v kaishora guggulu – všetky sú užitočné pri znižovaní tuku, hmotnosti a znižovaní cholesterolu.
  • Vysoká hladina kyseliny močovej v krvi a liečba dny.
  • Cystické a necystické akné, pupienky
  • Lupus erythematosus
______________________________
Zdroj: 
https://www-easyayurveda-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.easyayurveda.com/2010/02/25/kaishore-guggulu-one-herbal-product-with-many-health-benefits/?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#aoh=16397322156722&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=Z%C2%A0dom%C3%A9ny%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.easyayurveda.com%2F2010%2F02%2F25%2Fkaishore-guggulu-one-herbal-product-with-many-health-benefits%2F
______________________________

10/ Vitamín „D” 

Štúdie z roku 2011 zistili, že vitamín „D” dokáže posilniť imunitný systém. 

Pretože psoriáza je autoimunitná odpoveď, tento účinok by mohol pomôcť pri liečbe tohto stavu interne.
Vitamín D má rôzne zdravotné výhody, ktoré môžu pomôcť pri liečbe niekoľkých typov psoriázy vrátane psoriázy pokožky hlavy.
_____________________________

Zdroj:
https://www.healthline.com/health/psoriasis/vitamin-d-for-psoriasis

____________________________

11/ Aloe Vera 

Podľa dvojito zaslepenej štúdie publikovanej v „Tropickej medicíne & Medzinárodnom zdraví v roku 1996 je lokálna aplikácia aloe vera veľmi bezpečným a prirodzeným liekom na psoriázu.

U pacientov, ktorí sa zúčastnili štúdie, došlo k výraznému zníženiu lézií a mnohí z nich boli výskumníkmi považovaní za „vyliečených“ po štyroch týždňoch liečby. 

Národná nadácia pre psoriázu odporúča lokálne použitie aloe vera na upokojenie svrbiacej pokožky. Radia ľuďom, aby si vybrali krémy s obsahom 0.5% aloe

_____________________________

Zdroje:
https://www.peertechzpublications.com/articles/IJDCR-5-133.php
Khyade M (2009) Pharmacognostical and Physiochemical Standardization of Leaves of WrightiaTinctoria R.Br. Int J Pharma Res Dev 8: 1-10. Link: http://bit.ly/2CACNhJ
______________________________

Glutamín je najrozšírenejšia voľná aminokyselina v obehu. Je primárnym palivom pre rýchlo sa deliace bunky a zohráva kľúčovú úlohu pri transporte dusíka medzi orgánmi.

Počas niekoľkých stavov môže dôjsť k nedostatku glutamínu. To bude mať za následok funkčné poruchy imunitného systému a/alebo čreva. Glutamín je produkovaný hlavne svalovým tkanivom.
Je ale potrebný pre zachovanie všeobecného zdravia a vitality? Nepochybne! Je totiž dôležitou molekulou podporujúcou efektívne fungovanie nášho imunitného systému a zdravie tráviaceho traktu 8.
Dávkovanie: prvý týždeň 10 g - prázdny žalúdok. 
Druhý týždeň - 2x10 g (ráno, večer) - prázdny žalúdok. 
Tretí týždeň 3x10g (ráno, obed, večer) - prázdny žalúdok. V tejto kvantite pokračovať 45 dní. 

Odporúčanie: začať s L-glutamínom a po 45 dňoch, začať s bylinkami. 
__________________________
Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8665180/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8974125/
_________________________

U mňa doma alebo takto končia moje zápisky 

Spomenula som to už v úvode článku, že hnacím motorom k napísaniu zápisku o psoriáze, bola pre mňa skutočnosť, že v okruhu mojich najbližších sa toto ochorenie vyskytuje. 

To, že väčšina ľudí považuje psoriázu „len” za kožné ochorenie, nevystihuje celú podstatu. Keďže je to viditeľné ochorenie, môžem povedať, že pre psoriatického človeka je náročné sa s ňou vysporiadať. Narážam hlavne na negatívny vplyv tohto ochorenia na psychiku človeka.


Z toho množstva prípravkov-liečív sme vyskúšali asi 70%. Bolo úžasné sledovať rýchly nástup „uzdravenia”, po tom či onom novom kréme či lieku. Časom sme však pozorovali, že telo akoby sa stávalo rezistentným. A tak, na doporčenie odborníka, sme vyskúšali novú - ďalšiu, ním odporúčanú liečbu. Zmena liečby si častokrát vyžiadala aj zmenu odborníka. 

No skutočne! Udržať toto ochorenie pod kontrolou je beh na dlhé trate, možno až maratón. 

Posledný prestup bol od odborníka alopata k odborníkovi na áyurvédu. Po dôkladnom vstupom vyšetrení bola zahájená liečba. 
Zatiaľ zaberá úspešne - bez liekov (teda tých moderných). Priznám sa z tých (liekov) som mala ja, ako blízka osoba, najväčie obavy. 
Teda ako píšem, bola (pred pár rokmi) zahájená áyurvédická liečba, ktorá sa doteraz ukazuje ako veľmi efektívna. 

Paleta výberu je široká, ale... 

Majte, prosím na pamäti, že každý z nás je indivídum, že existujú rôzne typy tohto ochorenia, a preto si zahájenie liečby vyžaduje INDIVIDUÁLNY PRÍSTUP  a teda aj VSTUPNÚ DIAGNOSTIKU u odborníka!! 


A nezabudnite! 
Nie ste sami! 27.október je dňom psoriatikov, ktorých (tých evidovaných) je na svete 125 miliónov, z toho ich je asi 200 tisíc len na Slovensku a okolo pol milióna v Čechách. 

________________________________________

Upozornenie: 

Prosím, poraďte sa so svojim lekárom – odborníkom na Áyurvédu o tom, v akom správnom pomere namixovať všetky ingrediencie a v akom správnom pomere je vhodné bylinky užívať. Prípadne si pozorne preštudujte príbalové letáky. Článok má čisto informatívny charakter.


©

________________________________________

Zdroje :

Tervaert WE, Esseveld H. A study of the incidence of haemolytic streptococci in the throat of patients with psoriasis vulgaris, with reference to their role in the pathogenesis of the disease. Dermatologica. 1970;140(5):282–90. [PubMed[Google Scholar]

https://www.medicalnewstoday.com/articles/316937#research

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/fct.12211

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4518115/

https://shathayuretreat.com/treatment-for-diseases/ayurveda-for-psoriasis/

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-ayurvedic-treatmentand-treatments/pso

Shaikh G, Ali S, Talmale S, Surwase US (2012) Alternative Medicine For Psoriasis –Natural Herbal Ayurvedic Treatment – A Review. Int J Ayu Herb Med 2: 455-463. Link: http://bit.ly/2CAPbhI

Deshkar N (2008) A Comphrehensive Review of Rubia Cardifolialinn. Pharmacog 2: 124-134.

 Kumar A (2016) Fight Psoriasis Naturally Through Ayurveda. 6: 2231-6876. Link: http://bit.ly/34XxpBe

Khyade M (2009) Pharmacognostical and Physiochemical Standardization of Leaves of WrightiaTinctoria R.Br. Int J Pharma Res Dev 8: 1-10. Link: http://bit.ly/2CACNhJ

nimba.in/blog/allopathy - vs- ayurveda

https://www.peertechzpublications.com/articles/IJDCR-5-133.php

Kulkarni UM, Shetty YC, Dongre AM, Dave JS, Khopkar US, et al (2018) The Perception of Dermatologists towards the Outcome of Ayurvedic Therapy for Psoriasis. J Clin Exp Dermatol Res 9: 465. Link: http://bit.ly/36YvJt7

Karodi R, Jadhav M, Rub RA, Bafna A (2009) Evaluation of the Wound Healing Activity of a Crude Extract of RubiaCordifolia (Indian madder) in Mice. Int J Applied Res Natural Products 2: 12-18. Link: http://bit.ly/33DWFMJ

(2002) A Case Report of Severe Psoriasis in a patient with AIDS: The Role of the HIV Virus and the Therapeutic Challenges involved. 13 National Skin Center.

Kameshwari MNS, Paramasivam G (2012) Urginea indica and its role in psoriasis: A Review. Int J Pharm Life Sci 3: 2236-2242. Link: http://bit.ly/2KiYS8F

Lebwohl M (1999) The role of salicylic acid in the treatment of psoriasis. Int J Dermatol 38: 16-24. Link: http://bit.ly/36Y1yCk

Dipero JT, Wells BG, Schwinghammer TL, DiPiro CV (2015) Pharmacotherapy hand book; 9 th edtn, MC Graw Hill Publications. Link: http://bit.ly/2Xfrrcn

Kuchekar AB, Rohini RP, Kuchekar SB, Dhole SN, Mule PM (2011) Psoriasis: A Comprehensive Review. Int J Pharm Life Sci 2: 857-877. Link: http://bit.ly/372ObRe

Deka D, Borah T Swarnakar A, Baruah D, Bharali BK (2016) Psoriasis: A Comparative Study as per Ayurvedic and Modern Classics. J Ayu Herb Med 2: 186-191. Link: http://bit.ly/33JICp1

Edwards CRW, BouchierI AD, Haslett C, Chilvers ER (1999) Davidsons Principles and Practice of Medicine, 18th edn (ELBS with Churchill Livingstone, USA) 48-52.

Braunwald E, Isselbacher JK, Wilson JD, Martin JB, Kasper D Harrison’s Principle of Internal Medicine 15 th Edition Vol-1. MC Graw Hill Publications.

Mahendra SK, Vaikos NP (2009) Pharmacognostical and Physiochemical Standardization of Leaves of WrightiaTinctoria R.BR. Int J Pharma Res Dev 8. Link: http://bit.ly/370eVSq

Karodi R, Jadhav M, Rub R, Bafna A (2009) Evaluation of the Wound Healing Activity of a Crude Extract of RubiaCordifolia (Indian madder) in Mice. Int J Applied Res Natural Products 2: 12-18. Link: http://bit.ly/2CGJS00

Gopalani V (2004) Psoriasis Websites. Indian J Dermatol Venereol Leprol 70: 57- 58.

Rai R, Srinivas CR (2007) Phototherapy: An Indian perceptive, Indian J Dermatol 52: 69-175.

Chavan RG, Joshi R, Khopkar SU, Phadke AV, Wadhwa SL (1998) Photochemotherapy for Widespread Psoriasis. Indian J Dermatol 43: 105-107. Link: http://bit.ly/2q7HkFF

Sharma RP, Keshari M, Sahay S (2005) Topical Therapies in Plaque Psoriasis : A Randomized Comparative Study, Indian J Dermatol 50: 68-71. Link: http://bit.ly/34VxN3i

Ghosh SK (1997) Puvasol Therapy in Psoriasis, Indian J Dermatol 42: 168-169. Link: http://bit.ly/2rHEbwV

Basavaraj KH, Seemanthini C, Rashmi R (2010) Diet in Dermatology : present prespective, Indian J dermatol 55: 205-210. Link: http://bit.ly/33M3L1C

Patil A, Sharma S, Dhavale HS (2002) Coping with Psoriasis : need for consultation- liaison, Indian J dermatol 47: 143-146. Link: http://bit.ly/2rxr1lN

Chandrasekhar R, Sivagami B (2016) Alternative Treatment for Psoriasis –A Review. Int J Res Development Phar Life Sci 5: 2278-0238. Link: http://bit.ly/2O6xX0X

Talekar (2015) World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences 4: 110.

Prabu SL, Arun S, Annie S, Aravind K (2009) Evaluation of rosin as a cream base for topical ketoconazole preparation. J Pharma Res 8: 89-92. Link: http://bit.ly/2CGIw5q

Thatte U, Bhalerao S (2008) Pharmacovigilance of ayurvedic medicines in India. Indian J Pharmacol 40: S10–S12. Link: http://bit.ly/34VKKtR

Trikramji AJ (2001) editor. 5th. Varanasi: Chaukhambha Sanskrit Sansthan. 8th Adhyaya Charak Samhita 276. 

Shastri PK (1994). 11th ed. New Delhi: Sri Jainendra Press. 2nd Adhyaya Rasantarangini 22-24. 

Saper RB, Kales SN, Paquin J, Burns MJ, Eisenberg DM, et al. (2004) Heavy metal content of ayurvedic herbal medicine products. JAMA 292: 2868–2873. Link: http://bit.ly/2OaEAPV

Parab S, Kulkarni RA, Thatte U (2003) Heavy metals in herbal medicines. Indian J Gastroenterol 22: 111-112. Link: http://bit.ly/2O3IeLk

Prathak K, Das RJ (2013) Herbal Medicine –A Rational Approach in Health Care System. Int J Herb Med 1: 86-89. Link: http://bit.ly/2qL7KwW

Maiti B, Nagori BP, Singh R (2011) Recent Trends in Herbal Drugs: A Review. Int j Drug Research and Technology 1: 17-25. Link: http://bit.ly/2pebaYJ

Atmakuri LR, Dathi S (2010) Current Trends in Herbal Medicines. J Pharm Res 3: 109-113. Link: http://bit.ly/2NGmIxa

Verma U, Sharma R, Gupta P, Gupta S, Kapoor B (2007) Allopathic vs. Ayurvedic practices in tertiary care institutes of urban North India. Indian J Pharmacol 39: 52-54. Link: http://bit.ly/33KlJl8

https://lekar.sk/clanok/psoriaza

https://slo.legatechnics.com/new-insights-t-cells-pathogenesis-psoriasis-68104784

https://solen.sk- článok Psoriáza v detkom veku, prečo je dôkežité včasné odstránenie fokusov

https://www.nhp.gov.in/bakuchi_mtl



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Na potulkách...

Epilepsia /Apasmara