Zázračná tabletka na chudnutie


Zázračná tabletka na chudnutie 



Úvod

     

     Ak čítate tieto riadky, určite ste už skúsili akú-takú diétu alebo „zázračnú tabletku“, ktorej účinok bol však krátkodobý a možno s reverzibilným následkom JoJo efektu po ukončení kúry.

Nakukli ste sem s nádejou, že vám možno ja poviem o nejakej revolučnej metóde na schudnutie, prípadne na udržanie si váhy.

Musím vás však sklamať. To, čo si povieme v tomto príspevku už veľmi dobre viete.

MOMENT, prosím! 

Neodchádzajte!

Možno sa predsa len vyplatí zostať so mnou až dokonca! Čo takto pustiť sa do práce a namixovať si magickú pilulku sami!  Poďme  a spoločne začnime  hľadať odpoveď na otázku:

Je vôbec možné vyrobiť zázračnú tabletku na chudnutie?"


1. Prvá ingrediencia - Nesúrodé a komplexné

     Hovorí sa, že ak nevieš ako začať pri písaní úvodu, začni citátom. Ak dovolíte, ja som si ponechala túto výsadu až do prvej kapitoly.

„Aké nádherné je pocítiť jednotu celého komplexu javov, ktoré sa pri bezprostrednom chápaní zdajú nesúrodé.“ 

Albert Einstein

    Citát od pána Einsteina mi veľmi dobre zapadá do témy, a tak som neodolala. Pretože dôležitou substanciou pri výrobe našej magickej tabletky je POROZUMIEŤ základnému princípu: 

„A síce, že v každej časti sa prejavuje celok.“ 

     Ak chceme naše zdravie kontrolovať, musíme si uvedomiť, že celý organizmus sa prejavuje v každom našom pohybe, geste, v správaní, skrátka v každej časti nášho tela. Osvojenie si tohoto princípu sa rovná porozumeniu nášmu zdraviu.

     Organizmus je nastavený na určitú vlnu podnetov, ktorých intenzita však neustále rastie a tak podnety kedysi prijemné stávajú sa pre človeka nebezpečnými.

     Ľudské telo ako úžasne prepracovaný systém vydrží veľa. Je schopné sebaregenerácie a ak mu trošku pomôžeme zmenou stravovacích návykov, znížením počtu jedál počas dňa, zvýšením časového odstupu medzi jedlom, zdravou stravou, kvalitným spánkom, troškou pohybu, zistíme, že všetky tieto veci fungujú ako komplex. Je dôležité počúvať, sledovať svoje telo celostne.

     Mozog nie je vždy ten správny radca. Asi obzvlášť to platí pri redukcii váhy. Keď mu totiž dôjde palivo (podľa intenzity aktivít, spotrebuje palivo získané zo sacharidov do 24 hodín), začne bojovať o prežitie tým, že vysiela signály a ide sa priam zblázniť od hladu. Spočiatku je totiž lenivý a chce prísun paliva takmer bez práce. Ale keďže bez práce nie sú koláče, mi mu povieme nech si palivo vyrobí z iných zdrojov 


než len zo sacharidov. A tak začne hľadať a zistí, že má k dispozícii bielkoviny a taktiež tuky. Ketóny sú alternatívnym palivom pre mozog.

     Tu je na mieste otázka kvality potravín. Keďže chceme sami pre seba len to najlepšie, vyberáme tie, ktoré sú prvotné, čerstvé, bez úpravy a rafinácie. 

Haha, to určite! 

Vyberáme si pravý opak aj keď vieme, že mnohé zo súčasných potravín sú len neživé, prázdne kalórie/energie, ktoré nedodajú potrebnú energiu mozgu, a ten potom stále signalizuje: „hlad.”

     V Oriente pripisujú strave veľkú vážnosť a silu, pretože strava môže uzdravovať a aj zabíjať. To by sme mali mať na pamäti, pretože jesť neznamená vždy žiť.

     Zároveň musím ešte podotknúť, že existuje celá plejáda príčin, ktoré sú za nejaké to kilo navyše zodpovedné. Môže ísť o genetické predispozície, poruchy metabolické, hormonálne zmeny, psychické nastavenie, niektoré liečivá sa tiež môžu podpisovať pod prírastok na váhe. Ale povedzme si úprimne, že v dnešnom, na konzume, postavenom životnom štýle, sú to najmä nevhodné stravovacie návyky, nadbytok príjmu stravy a nedostatok pohybu. Určite musím spomenúť aj vonkajšie vplyvy prostredia, a to hlavne tie rušivé - stres podnecujúce.

     Dobrou správou je, že mnohé z týchto faktorov sa cestou autosugescie, samoovplyvnenia a sebakontroly dajú regulovať. Práve autosugescia a samoovplyvnenie sú veľkým tajomstvom úspešných diétnych systémov, cvičení či liečebných a uzdravovacích procesov.

A tu sa nám začína mixovať naša zázračná pilulka.

Položme si ďalšiu otázku:

„Čo by sme očakávali od takejto zázračnej TABLETKY?“

     Možno aby lepšie naštartovala náš metabolizmus; aby nám dodala dostatok energie a hlavne aby znížila, ak nie utlmila, našu túžbu po jedle.

     A teraz už asi tušíte, čo bude druhou ingredienciou.


2. Zdroje energie alebo vzťahy medzi orgánmi tak ako ich vnímajú orientálci

     Slovo Orient vo mne silno rezonuje a pri jeho vyslovení mi ako prvé napadne hlavne duchovné bohatstvo Indie a Číny. Orientálny spôsob uvažovania o ľudskom zdraví je pre nás často nelogický a možno ťažšie obsiahnuteľný.

Podstatou života sú podľa orientálnej medicíny energetické vzťahy medzi jednotlivými časťami tela. 

Ako to s jednotlivými (medzi)vzťahmi je, vidíme v nasledujúcej schéme:



Zdroj: rizenadetoxikace.cz

Na základe danej schémy by sme mohli povedať, že zdravé pľúca = zdravé črevá. Oba orgány sú vstupnou bránou energie do organizmu.

     Dychové cvičenia patrili po celé tisícročia k základom starostlivosti o zdravie. India i Čína sú majstrami v dychových cvičeniach a rozpracovali ich do dokonalých podrobností ba až komplexných systémov. Indovia dbajú na to aby človek žil v harmónii, symetricky. Podľa ich filozofie: „Kto dýcha rýchlo, žije krátko.“

Na tomto mieste sa nechcem púšťať do detailného popisu všetkých dôležitých funkcií a mechanizmov dýchania.   Spomeniem azda len, že pri dýchaní dochádza k výmene plynov a telo sa zbavuje nečistôt. Správne dýchanie šetrí obličky.    Z pentagramu vyššie vidíme, že pľúca priaznivo ovplyvňujú činnosť obličiek. Pohybom bránice masírujeme brušné orgány a aj našu najdôležitejšiu pumpu. Dychové cvičenia a manipulácie s dychom učia človeka koncentrácii.   

   Rýchle dýchanie je spravidla dôsledkom stresu, strachu a rôznych negatívnych emócií. Práca s emóciami prináša svoj pozitívny efekt.

Benefitov vyplývajúcich zo správneho dýchania je veľa a vymenovať ich všetky by znamenalo, že sa až príliš vzdialime od nášho výrobného plánu.

     Zjednodušenie môžeme dýchanie chápať ako vibráciu, ktorú veľmi umocňujú napríklad aj také ingrediencie ako spev, smiech či samotná reč.

     Tému správneho dýchania a vplyvu na brušné orgány som použila zámerne. Myslím si totiž, že  plytké, nekvalitné dýchanie je jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich  chýb, ktorých sa denne dopúšťame. A teda špatné dýchanie rovná sa špatné sýtenie červených krviniek kyslíkom (oxidom).

Špatná oxidácia (okrem iného), rovná sa = spomalený metabolizmus, a to je pri redukcii váhy nežiadúce.

     Ďalší obrázok: „Orgánové hodiny podľa čínskej medicíny,“ nám objasňuje kedy/o ktorej hodine, je ten - ktorý orgán najaktívnejší a naopak o ktorej hodine dochádza k jeho útlmu a vtedy by sme ho nemali preťažovať. Zase, platí to isté ako som uviedla vyššie. Schéma orgánových hodín nám pomôže vyhnúť sa najčastejším chybám. Ak chceme dospieť k ideálnej váhe či udržať si ideálnu váhu naše posledné jedlo by sme mali prijať o 17.00. Zároveň tak poskytneme telu dostatok času na spracovanie živín a vylučovanie škodlivín.



Zdroj: tiande-katalog.cz

     Už  v staroveku ľudia tušili, že ani prísun skromnej stravy nezabezpečuje telu potrebnú očistu, a preto počas roka držali pôsty. Asi nám najznámejším pôstom je nočný pôst, kedy vlastne počas spánku neprijímame potravu a organizmus ma tak pár hodín na to aby poupratoval.

Na začiatok je dobré dodržiavať pôst pri splne a pri nove mesiaca je to jednoduchšie a prináša to potencovaný efekt. 

 Super, práve sme získali druhú ingredienciu! Naša magická tabletka naberá podobu.


3. „Zázračná bylinka“

     Áno, je tu! Dokonca sú ich stovky ak nie tisíce. V kontexte s našou témou si primixujeme celkom päť.

     Čo vlastne dokáže taká zázračná bylinka?

„Zázračná bylinka" pomôže upratať, spriechodniť, zlepšiť, zvýšiť/znížiť, omladiť, spomaliť degeneráciu buniek, podporiť metabolizmus, dodať energiu, zminimalizovať túžbu po jedle či zredukovať napáchané škody.

     Tak a nastal čas ptedstaviť si naše pomocníčky:


1/ Vrikshamla/Garcinia 

     Vrikshamla pomáha pri chudnutí stimuláciou metabolizmu tukov a uhľohydrátov. Zabraňuje nezdravej premene a ukladaniu tukov v tele. Účinnou látkou Virkshamly je kyselina hydroxycitrónová (hcl), ktorá reguluje metabolizmus tukov a uhľohydrátov, kontroluje chuť do jedla a pomáha znižovať nadváhu.


2/ Triphala

     Už z názvu sa dá usúdiť, že ide o tri pomocníčky v jednej forme. Tri predstavuje číslo tri + phala, čo znamená ovocie. 

Prvou z trojky je:

a/Amla (Phyllantus emblica, Smuteň lékařská)

Amla sa pýši vysokým obsahom vitamínu C (citrón 50mg/100g, Amla 600 mg/100g). Amla napomáha metabolickým premenám v tele.

b/ Haritaki – (Terminalia chebula, Vrcholiak Hyrobalanový).

V áyurvéde je oslovovaná aj ako matka – dobrá matka, ktorá chce pre svoje dieťa len to najlepšie. Až natoľko si staré indické texty považujú jej liečebné účinky. Používa sa pri liečbe širokého spektra ochorení ako sú: problémy s trávením, pokožkou diabetes až po nádorové ochorenía.


c/ Vibhitaki – (Terminalia bellirica) 

Čistí kapha dosh-u a omladzuje vitálne orgány, pomáha odvádzať voľné radikály z tela, zvyšuje kvalitu vlasov, pokožky, očného videnia. Je jednou z najlepších ingrediencií pri čistení gastrointestinálneho traktu. 

Týmto uzatváram info o Triphal-e. Zostáva mi ešte  predstaviť vám jeden malý zázrak 

3/ Klinček (Syzygium  aromaticum



Je síce malý ale o to silnejší „nakopávač“ imunitného systému, je veľmi účinný pri orálnej hygiene, zlepšuje metabolizmus.

Dobrý tip!

Vložte si počas dňa (3-4x) jeden klinček do úst. Nehrýzť, neprehĺtať, len držať ho v ústach ako cukrík. Čo sa dostaví je – pocit plnosti! 😊

No a máme hotovo!

 Zázračná pilulka je na svete.


U mňa doma alebo takto končia moje zápisky 

     Medzi moju obľúbenú  metódu očisťovania organizmu patrí pôst. Zatiaľ najdlhšie som vydržala bez prísunu jedla 46 hodín. Zvládala som to v pohode (asi dosť pomohla moja psychická predpríprava a odhodlanie). Dokonca môžem povedať, že s počtom pribúdajúcich hodín „hladovania” moja vitalita stúpala. Pitný režim je dôležitý! Ten môj pozostával z vody, čaju a kávy (tej som sa nedokázala akosi vzdať 😁). Čo sa týka množstva vypitej vody nemám žiadny návod. Moje telo si pýtalo samo alebo som jednoduchá pila, keď sa objavili príznaky túžieb po jedle. Aké čaje? Pila som zelený čaj a nálev (slovo čaj nemôžem použiť, pretože sa tam čaj nenachádzal 😊), teda nálev: 1 čajová lyžička kurkumy (ak použijete svieži  koreň, tak asi 1 cm veľký-nadrhnúť), na špic čajovej lyžičky čierne mleté korenie (korenie umožňuje kurkumínu ľahšie sa vstrebávať), pol čajovej lyžičky mletej škorice a asi centimeter sviežeho zázvoru-nadrhnúť. Kto chce, môže si nálev ochutiť medom.

     O liečivých účinkoch všetkých ingrediencií už možno viete, ale niektorým z nich sa chcem podrobnejšie venovať v ďalších častiach zápiskov.

     „Zázračné bylinky” tak ako sú spomenuté tu  som v práškovej podobe vyskúšala. „Návod na obsluhu” je jednoduchý ☺. 👮Riadila som sa inštrukciami v príbalových letákoch. Chuť byliniek je poväčšine horkastá, ale nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Vždy je tu možnosť dochutiť si nápoj troškou medu.

     Čo sa týka dýchacích techník, dala som sa „zlákať” Wim-om Hoff-om a neľutujem. Trošku sa venujem aj jóge. Úprimne, ani som netušila aké náročné je sústrediť sa na dýchanie a len na dýchanie. 

Ach tie myšlienky stále dobiedzajú, hlásia sa o slovo, nenechajú človeka sústrediť sa!  Možno s podobným problémom zápasíte aj vy. Ako na to? Ako sa zbaviť vtieravých myšlienok keď si prajeme nemyslieť na nič? O tom je sila koncentrácie. Sústrediť sa len a len na to, čo je našim cieľom. Myšlienky sú už raz také. Je to ich úloha. Ale! Napríklad o srdci rovnako vieme, že ho máme, že pracuje 24 hodín denne. Vyrušuje nás azda ono pri koncentrácii? Za mňa hovorím, nie. Prijali sme tento fakt, že je tu, že maká nonstop ako samozrejmosť, stotožnili sme sa s rytmom nášho srdca, akceptujeme ho... Prečo je to inak s myšlienkami? Azda preto, že sme im dovolili aby nás ovládli. Ich dominancia je neúnosná. Teda zopakujem otázku: „Ako na to?” Odcitujem Wima Hoffa, ktorý na začiatku dychového cvičenia hovorí:

 „Uvoľni sa a buď prítomný, buď práve v tomto momente.”

O tom to celé je. My máme tendencie nachádzať sa všade možne (minulosť, budúcnosť), ale žiť tu a teraz to sa nám akosi vymyká z rúk. No a preto má myslenie nad nami takú prevahu. Mimochodom na tomto princípe je postavená aj jóga. Byť v jednote a harmónii s človekom, ktorý je v nás (mikrosvet, duša 😊) a človekom tam vonku (makrosvet, naše vnímanie a hlavne (ne)reakcie). Je to postavené na princípe čo najdlhšie zotrvať vo výdychu, potom nepricházajú rušivé myšlienky. 

                 Vyzkúšaj, funguje to! 

     Už som spomenula vyššie, že témy dýchania a správne ho dýchania, rovnako aj témy spojené s (ne)benefitmi pôstu sú veľmi široké. Preto som si,  v zjednodušenie podobe, dovolila vložiť sem len zopár riadkov a doplniť ich o moje skúsenosti a o ich implementáciu do praktického života.

Veď sú to predsa „©Renatine zápisky”, nie? 😁

Tí, ktorí ste boli na začiatku skeptickí a neverili ste, že existuje – je vám odpustené! 😊

Ďakujem vám o to viac, že ste so mnou vydržali až do konca.

A možno sa hodí „múdra reč“: 😀

„...z toho čo ti škodí najviac, si asi ty sám... .

Našiel si Tú zázračnú medicínu? Je krehká a silná zároveň.

Je jedinečná svojho druhu!

Život na miske váh!” 


Môj partner : Amazon 

Triphala

https://amzn.to/3lulYwh

https://amzn.to/2YtTCJt

https://amzn.to/3Ft8k4l

Haritaki 

https://amzn.to/3oJLiQL

Health and personal care


Upozornenie: Prosím, poraďte sa so svojim lekárom – odborníkom na Áyurvédu o tom, v akom správnom pomere namixovať všetky ingrediencie a v akom správnom pomere je vhodné „zázračnú pilulku” užívať. Prípadne si pozorne preštudujte príbalové letáky. Článok má čisto informatívny charakter.

©O mne

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Psoriáza

Na potulkách...

Epilepsia /Apasmara