Adaptogén so silou koňa!

 Adaptogén so silou koňa!

     Robí ako kôň; je silný ako kôň; vlasy prirovnané ku konskej hrive, rehoce (smeje) sa ako kôň... 




V tomto momente si nespomeniem na ďalšie prirovnania v súvislosti s koňom a jeho potenciálom. Ale určite ich je celý rad!

Spomenula som si však na môj džokejský príbeh. 😊

A tak, ak mi dovolíte, skôr ako vám poviem o ďalšej, zo skvelých byliniek, ktorou sa pýši Áyurvéda, podelím sa s vami o môj malý, možno vtipný, zážitok. 

Stalo sa mi..

 Niektoré z prísloví, (myslím, že arabské), hovorí, že najkrajšie je spoznávať svet spomedzi konských uší. 

Svet síce spoznávam veľmi málo, ale dala som sa k, „onomu” spoznávaniu z konského chrbta, nahovoriť. Cieľom bola krásna zelená lokalita La Vielle Chemineé. Hovorím o Mauríciu. 


Kone ma vždy fascinovali, no akosi som nikdy nenabrala odvahu vyšvihnúť sa 🤣 na konský chrbát a zajazdiť si. 

A teda! 

  V deň „D” sme ja, a moje kolegyne sprievodkyne, vyrazili do Chemineé. Po krátkom uvítaní a welcom-drinku sme sa prezliekli a nastalo          prideľovanie    „dopravných prostriedkov”. 


Pri mne sa ocitol osedlaný hnedák Chester. Podľa vyjadrenia nášho sprievodcu Freda, to bol ten „najpokojnejší” koník zo stajne. 

      Nasledovala inštruktáž. Ukázali mi ako si mám dať nohu do strmeňa a nasadnúť. Prv ako som tak urobila, pozrela som koňovi úprimne do očí. Telepaticky som mu rozprávala, že som fajn dievča, že mám kone rada, a že on je mojím „prvým koňom v živote” - teda takým, na ktorom budem jazdiť. Súbežne som ho poprosila aby bol nadmieru ohľaduplný a nepúšťal sa so mnou do žiadnych krkolomných kreácií. Na znak porozumenia Chester pokýval hlavou, a tak som vložila nohu do strmeňa. Následne mi ešte Fred vysvetlil návod na použitie uzdy a strmeňov: ako s nimi manipulovať doprava, doľava, hore kopcom, dolu kopcom ako brzdiť a „pridávať plyn” ... 

Patrične vybavená všetkými inštrukciami som si ich vyskúšala na ploche pred stajňami. Bola som so sebou maximálne spokojná a pyšná na to, ako  všetko bravúrne zvládam. Ba čo viac, v tom momente som si pripadala ako jazdecký guru. Takže po rozcvičke už nič nebránilo tomu, aby naša skupina, na čele s Fredom, vyrazila objavovať nepoznané krásy maurícijskej prírody... 

Prvá časť trasy bola viac ako pokojná. Pri príjemnom pohopkávaní v sedle sa uisťujem, že príslovie neklamalo. Pri spoznávaní „sveta” cez uši môjho Chestera, zažívam priam romantické očarenie. Usmievam sa. Rovinka, trávička a okolo nás prenádherná, až gýčovito krásna, scenéria. Asi po tristo metroch sme vošli do lesa. Terén sa zvrásnil a všetko okolo nás zhustlo. Začali sme stúpať. Zaťala som zuby, a od strachu, stiahla zadok. Po chvíli sa Fred, jazdiaci vpredu, otočí a oznámi klesanie. „Už to predsa nemôže byť horšie,” hovorím si. Začali sme klesať. Omyl!„Panebože! Help! Hilfe! Pomošč!” skúšam to medzinárodne. Naľavo húština, napravo zráz a uprostred, na úzkej ceste, ja na konskom chrbte.  Zostup je na môj vkus príliš prudký. Panikárim. Koník je v pohode,  ja som však hruďou prilepená až na jeho krku. „Fakt, božské!” revem zúfalo (v angličtine) smerom k babám za mojím chrbtom. Je viac než zreteľné, že teraz už doslova, spoznávam svet cez konské uši. Z hrdla sa mi derú výkriky sprostých slov (pozn. nadávam výhradne v slovenčine). Kolegyne priam erdžia od smiechu. Chester si to náramne užíva. Môj krik, lamentácie a nadávky ignoruje. Terén pozná veľmi dobre. Dokonca vie aj to, čo ja nie, a síce, že sú pred nami ešte ďalšie tri také kopce. Navyše, hneď ako mu situácia dovoľovala, začal si dobíjať energiu. Kde aká tráva, či zelená vetvička na dosah, neváhal, trhol hlavou a ukusoval si za jazdy. V ten moment som si už fakt myslela, že letím dolu hlavou, rovno pred koňa. Chvíľami som ležala na pravoboku, tu na ľavoboku... Moje spoločníčky si výlet užívali. Viditeľne boli zaplavené hormónom šťastia, zatiaľ čo mne išlo o život. A, samozrejme, že sa na môj účet dobre bavili...

  Moja prvá, (a dodávam, určite posledná), expedícia „kôň”, skončila fiaskom. Po prvé, okrem konských uší si nepamätám nič. Po druhé, na rukách som mala ešte dlho viditeľné odtlačky uzdy. A po tretie? Po návrate do stajní, som trielila do uvítacej haly a ako prvé vyhľadala toalety. Mimochodom, luxusne vybavené sprchami. Moje nohavičky skončili v odpadkovom koši rovnako ako aj môj pocit jazdeckého guru. 😱

A teraz pekne na začiatok! 
-nieee, nerolujte smerom hore, myslím to obrazne 👍😁. 

Teda späť k prirovnaniam. Väčšinou sa, vyššie spomínané, prirovnania dotýkajú priamo ľudí, ktorí sú v pozitívnom zmysle, ku koňovi prirovnávaní. (Možno až na jedno: „hlavu má ako kôň”) . 

Avšak prirovnanie rastlinky z áyurvédy ku koňovi, vo mne vzbudilo skutočne zvedavosť. 

-Ashwagandha-

Význam mena „Ashwagandha” spočíva v popise vône jej koreňov; „vonia/páchne ako kôň”. Možno ste sa pousmiali tak ako ja. Jej názov je kombináciou dvoch slov: ashwasshwat-kôň a gandha/gándhi-vôňa/patch. Oveľa zaujímavejšia je však skutočnosť, že ona je aj „silná ako kôň”. 

Chcete sa dozvedieť viac?

Super! 

     Vám, ktorí sa hlbšie venujete zdravej výžive, doplnkom zdravej výživy alebo ste fyzicky aktívni, a budujete si svoju svalovú hmotu zdravou cestou, benefity tejto rastlinky určite neunikli. Vás, zrejme, na nasledujúcich stránkách, už ničím neprekvapím.

Avšak tí z vás, ktorí ste o nej ešte nepočuli, si určite radi doplníte svoj áyurvédsky herbár.

... predstavujem vám:

Ashwagandhu - čitaj: Ašvagandu; Withania somnifera; Physalis somnifera; Indický ženšen; Withania opojná; Zimná čerešňa.... To všetko sú jej ďalšie názvy. A navyše, v závislosti od lokality, kde sa indická Ashwagandha pestuje, ju na miestnych tržniciach nájdete pod názvami: Amukkara, Vajigandha, Góda akan, Tilli, Ajgandha, Asuna..., zoznam nie je kompletný. 

Napočítala som viac ako štyridsať názvov pre túto rastlinku. 

 V starých indických spisoch je Ashwagandha považovaná za zázračný, životodarný koreň. O jej účinkoch sa zmieňuje aj tradičná čínska medicína. V Indii sa používa, okrem iného, aj na posilnenie imunitného systému po chorobe.

Tak ako pri všetkom, aj pri konzumácii Withanie, sa odporúča striedmosť. Dokonca pri jej dávkovaní je zachovanie striedmosti viac než vhodné. Prečo? Je skutočne tak silná? Už o chvíľu si všetko povieme. 

Ashwagandha všeobecne:

   Táto, na pohľad, celkom príjemná liečiteľka sa radí medzi adaptogénne rastliny.

Zdroj:https://plantingman.com/ashwagandha-withania-somnifera-indoor-herb-garden/amp/

Všetky rastlinky z tejto skupiny napomáhajú organizmu vyrovnávať sa so stresom.

 V čase silného fyzického, emocionálneho či psychického diskomfortu sú adaptogény  facilitátormi. To znamená, že pomáhajú normalizovať fyziologické procesy v tele – udržiavať vnútorné prostredie človeka v homeostáze. Ashwagandha pomáha pri znižovaní hladiny kortizolu v tele, a navyše ukázala úžasné výsledky aj pri vyrovnávaní hormónov štítnej žľazy. V neposlednom rade, sú látky v nej obsiahnuté, schopné zvýšiť fyzickú a psychickú vytrvalosť.

No, nie je úžasná? Ashwagandha je na najlepšej ceste k tomu, aby sa stala naším dennodenným spoločníkom. 

Prečo? 

Chceme byť predsa zdraví, krásni a večne mladí! 

Skutočnosť je trošku iná, však? Aj vám sa zdá, tak ako mne, že podľa príjmov farmaceutických spoločností, musí byť drtivá väčina populácie chorá a nespokojná so svojim výzorom? Ľudia sa čoraz viac sťažujú na poruchy spánku, zažívajú pocity úzkosti, strachu, trpia depresiami či jej sprievodnými prejavmi. Sme priam katapultovaní „civilizačnými chorobami”... . 

V čom spočíva liečivá sila Ashwagandhy?

 Rastlinka obsahuje fundamentálne fytochemické zložky, steroidné laktóny (withanolidy,  alkaloidy, cholín a aminokyseliny). Tento kokteil jej dodáva prívlastok jedinečnosti. (Že neviete čo sú to tie withanolidy atď.? Úprimne, ani ja, ale pochopíte o čo ide, na konkrétnych prípadoch).

 Nečudujem sa, že sa o rastlinke veľa diskutuje. A nielen to. Withania je zároveň predmetom mnohých štúdií. Vykonalo sa ich vraj viac ako dvesto.

Aj to ma inšpirovalo, aby som sa jej podrobnejšie pozrela na zúbky. 😁

Poznámka: Pre tých, ktorí by chceli vedieť viac, uvediem v závere zopár odkazov na štúdie, ktoré ma sprevádzali pri spoznávaní Ashwagandh-y.


Koľko konských síl má Ashwagandha?

    Už to tak vypadá, že každá jej časť má čo ponúknuť. V praxi sa najčastejšie využívajú hlavne korene. Kvety rastlinky majú odvodňovacie – močopudné účinky, a navyše rovnako ako koreň, aj afrodiziakálne vlastnosti. Listy, sú veľmi bohaté na železo. Ich chuť je horkastá. Bylinný nálev, pripravený z listov je energetickým tonikom. Zmierňuje bolestivé opuchy, horúčku. Nálev je vhodné piť aj pri anémii či väčšej strate krvi.


V praxi sa najčastejšie využívajú  pomleté korene Ashwagandh-y.

Ashwagandha však dokáže toho oveľa viac! „Maká” ako kôň. 😊

     Výsledky výskumov prinášajú zaujímavé poznatky:

1/ Premení stres na pohodu

      Je  všeobecne známe, že stres, nech už je akéhokoľvek pôvodu, negatívne ovplyvňuje nervovú a mozgovú činnosť (o strese si budeme pri Ashwagandhe hovoriť často). Nižšie uvedené štúdie totiž potvrdili, že Ashwagandha je prírodným antistresovým stimulantom. Z čoho vyvodzujem, že má aj prevenčné účinky. Jej užívaním môžeme predchádzať, (to hovoria štúdie), aj takému ochoreniu akým je Alzhaimer, pomáha totiž udržiavať našu pamäť v lepšej kondícii. Obsahuje antioxidanty. Vďaka nim dokáže naštartovať našu mozgovú činnosť. Antioxidanty, (viem, že to viete, len pripomínam 😊), bojujú proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú starnutie mozgových buniek. Ashwagandha je označovaná ako prírodný liek na úzkosť.

U Ashwagandh-y neboli preukázané žiadne vedľajšie účinky, je označovaná ako netoxická!

  Ste fyzicky aktívni alebo sa športu venujete vrcholovo? V takom prípade vás, určite, bude zaujímať ďalší z benefitov Ashwagandh-y;

2/ Ashwagandha totiž aktívne podporuje rast svalovej hmoty a dopomáha k regenerácii svalstva. Počas fyzickej námahy/cvičenia, dokáže zvýšiť, a to pomocou zintenzívnenia mozgovej činnosti, vytrvalosť a znížiť prah telesnej bolesti. Jednou z ďalších výhod, ktoré v sebe ukrýva indický ženšen je, že znižuje cholesterol.

Muži, Pozor!

Už okrem spomínaného rastu svalovej hmoty, Ashwagandha podporuje množstvo a kvalitu spermií, čo pozitívne vplýva na vašu plodnosť.

3/ Stres a adrenalínová únava

    K adrenalínovej únave vedú preťažené nadobličky. Tieto endokrinné žľazy sú zodpovedné za uvoľňovanie hormónov (kortizol, adrenalín). Preťažené nadobličky môžu viesť k neplodnosti (ak sú narušené hormóny ako progesterón, testosterón). V neposlednom rade sa preťažené nadobličky môžu podieľať na zníženej hladine DHEA hormónu, ktorý je spájaný s dlhovekosťou. Keďže Ashwagandha sa podpisuje pod zníženie stresu, pomôže nám tak predchádzať adrenalínovej únave.

Otec všetkých hormónov

Dehydroepiandrosterón (DHEA), je produkovaný v nadobličkách a telo si z neho vyrába ďalšie hormóny. Jeho hladina s pribudajúcim vekom klesá. Udržanie si jeho optimálnej hladiny sa priaznivo odzrkadlí pri redukcii telesného tuku či budovaní svalovej hmoty, produkcii kolagénu. 

4/ Vlasy – koruna krásy a k tomu zdravšia pokožka

     Všetko nám do seba krásne zapadá. Ashwagandha obsahuje alkaloidy, ktoré pôsobia na nervový systém, tak aby zmiernili úzkosť a stres. No a to má zase priamy vplyv na zdravie našej pokožky a vlasov. Teda ešte raz; tým, že Ashwagandha znižuje hladinu kortizolu=znižuje stres, pominú tak dôvody, prečo by mala naša pokožka pod vplyvom stresu starnúť. Zároveň DHEA a estrogén stimulujú tvorbu kolagénu. Zvýšené množstvo prírodných kožných olejov  pomáha udržiavať mladistvú pleť.

Ashwagandha podnecuje produkciu životne dôležitých bielkovín pre zdravú hydratáciu pokožky.

5/ Menopauza a menštruačné bolesti

     Pripomenieme si, že Ashwagandha je adaptogén, ktorý znižuje hladinu kortizolu a preto je vhodným pomocníkom žien aj v období menopauzy. Ženy, ktoré práve týmto obdobím prechádzajú, mi dajú za pravdu, že všetky tie príznaky ako: návaly tepla, nespavosť, plačlivosť, emocionálny disbalanc, intenzívne obmedzujú, ak nie znižujú, kvalitu nášho života. Ashwagandha pomáha zvládať príznaky menopauzy priamou stimuláciou centrálneho nervového systému.                                                Prináša úľavu pri menštruačných bolestiach.

6/ Prírodný spaľovač tukov a pomocníčka štítnej žľazy

  Mnohí z nás, (aj ja), zápasíme s ukladaním tuku v oblasti brucha. Častokrát je za to zodpovedná vysoká hladina kortizolu. Jeho vysoké hodnoty vedú k vysokej hladine cukru v krvi, a to sa prejaví, (okrem iného), aj v ukladaní tuku v oblasti brucha. Rovnako za poruchou funkcie štítnej žľazy sa často ukrýva stres. Ashwagandha môže pomôcť, pri hypofunkcii-zníženej schopnosti štítnej žľazy. Napomáha jej produkovať dostatočné množstvo hormónov. Zopakujem ešte raz, že Ashwagandha napomáha k správnej činnosti štítnej žľazy, ktorá vnútorne ovplyvňuje práve spaľovanie /metabolizmus. (možno poradia aj tieto bylinky, viď článok) :

Zázračná tabletka na chudnutie

7/ Posilňuje imunitu                                                                                                                       Posilňovanie imunity = prevencia. Už som spomenula vyššie, že indický ženšen má potenciál posilniť imunitný systém a môže tak prevenčne pôsobiť voči ochoreniam. Pozitívnym vplyvom zvyšuje počet bielych a červených krviniek v tele. Antibakteriálne účinky, ktoré v sebe Ashwagandha má, sú veľmi dobre použiteľné pri problémoch s tráviacim, močovým či dýchacím traktom.

8/ Ozdravenie nálady

   No a zase nám to pekne do seba zapadá: žiaden stres, žiadna úzkosť a žiadna únava = dobrá nálada a spokojnosť.

Sumarizácia

Skôr ako sa s Ashwagandhou rozlúčime, zhrniem, už len v skratke, niektoré z jej benefitov:

  • Znižuje úzkosti a depresie
  • Znižuje stres
  • Zvyšuje fyzickú výdrž a vytrvalosť
  • Znižuje degeneráciu mozgových buniek
  • Stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Spomaľuje degeneráciu mozgových buniek
  • Optimalizuje hladinu cukru v krvi
  • Podporuje imunitný systém
  • Pomáha v liečbe sexuálnych porúch a neplodnosti
  • Zlepšuje hormonálnu rovnováhu
  • Zlepšuje činnosť štítnej žľazy
  • Znižuje príznaky únavy nadobličiek

     Už vieme, že Ashwagandha má „silu koňa”. Nebudem sa teda vracať k vymenovávaniu všetkého čo dokáže.   Musím však ešte uviesť, že:

    ... účinky liečby sa dostavia neskôr než pri konvenčnej liečbe. Účinky Ashwagandhy sa zvyčajne dostavia až po šiestich týždňoch užívania. 

Pozor pri užívání Ashwagandhy! 
Nejedná sa o prepis príbalového letáka. 😊
  • Veľké dávky Ashwagandh-y môžu vyvolať podráždenie žalúdka, vracanie alebo hnačky. 
  • Kombinácia sedatív spolu s Ashvagandhou nie je vodná. Môže to viesť k nervozite, letargii, slabosti. 
  • Rovnako je potrebné byť opatrný ak máte nízky tlak. Bylinka môže váš tlak ešte znížiť. To platí aj v prípade ak trpíte cukrovkou. Môže znížiť hladinu cukru v krvi. Ak sa teda rozhodnete pre Ashwagandhu spolu s liekmi proti cukrovke, je potrebné  starostlivo sledovať hladinu cukru. 
  • Keďže bylinka môže dráždiť tráviaci trakt, neodporúča sa jej užívanie pri žalúdočných vredoch. 
  • Ashwagandha môže zvýšiť hladinu hormónu štítnej žľazy. Teda ak sa liečite na štítnu žľazu s Ashvagandhou veľmi opatene alebo ju vylúčiť úplne. 
  • Keďže Ashwagandha povzbudzuje imunitný systém, odporúča sa ju neužívať pri autoimunitných ochoreniach (lupus, reumatoidná artritída či roztrúsená skleróza). 
  • Konzumácii by sa mali vyhnúť dojčiace matky.


U mňa doma alebo takto končia moje zápisky 

Užívanie odvaru Ashwagandha prášok: Do mlieka alebo vody pridáte  malú časť - (asi 5 až 10 milimetrov; alebo 3-5g), rozdrtenej ashwagandhy. Povaríte. Zo začiatku sladkastá chuť koreňa postupne prechádza do chuti trpkej. Môžete si preto odvar spríjemniť medom. Nápoj má posilňujúci, osviežujúci či prečisťujúci efekt. Účinky sú pozorovateľné zhruba po mesiaci pravidelného užívánia. Ashwagandha

Upozornenie: Prosím, poraďte sa so svojim lekárom – odborníkom na Áyurvédu o tom, v akom správnom pomere namixovať všetky ingrediencie a v akom správnom pomere je vhodné bylinky užívať. Prípadne si pozorne preštudujte príbalové letáky. Článok má čisto informatívny charakter.


©

Podrobnejšie o Ashwagandh-e a výskumoch tu:

  •  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19789214/
  • An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda, Narendra Singh, Mohit Bhalla, Prashanti de Jager, and Marilena Gilca, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
  • Kulkarni SK1, Dhir A. - Withania somnifera: an Indian ginseng.Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2008 . – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17959291
  • Chandrasekhar K1, Kapoor J, Anishetty S. - A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults.Indian J Psychol Med. 2012 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439798
  • Efficacy of Ashwagandha (Withania somnifera [L.] Dunal) in improving cardiorespiratory endurance in healthy athletic adults, Bakhtiar Choudhary 1, A Shetty 2, Deepak G Langade, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26730141/
  • Wankhede S1, Langade D2, Joshi K3, Sinha SR4, Bhattacharyya S5. - Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr. 2015 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26609282
  • Raut AA1, Rege NN, Tadvi FM, Solanki PV, Kene KR, Shirolkar SG, Pandey SN, Vaidya RA, Vaidya AB. - Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withania somnifera) in healthy volunteers. J Ayurveda Integr Med. 2012 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23125505
  • Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Improving Sexual Function in Women: A Pilot Study, Swati Dongre, Deepak Langade, and Sauv, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4609357/
  • Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males, Mohammad Kaleem Ahmad, Abbas Ali Mahdi, Kamla Kant Shukla, Najmul Islam, Singh Rajender, Dama Madhukar, Satya Narain Shankhwar, Sohail Ahmad, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501822/
  • Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study Vijay R. Ambiye, Deepak Langade, Swati Dongre, Pradnya Aptikar, Madhura Kulkarni, and Atul Dongre, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3863556/
  • Bhattacharya SK1, Muruganandam AV. - Adaptogenic activity of Withania somnifera: an experimental study using a rat model of chronic stress. Pharmacol Biochem Behav. 2003 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12895672
  • Kumar S1, Seal CJ, Howes MJ, Kite GC, Okello EJ. - In vitro protective effects of Withania somnifera (L.) dunal root extract against hydrogen peroxide and β-amyloid(1-42)-induced cytotoxicity in differentiated PC12 cells.Phytother Res. 2010 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20680931
  • Kaurav BP1, Wanjari MM, Chandekar A, Chauhan NS, Upmanyu N. - Influence of Withania somnifera on obsessive compulsive disorder in mice. Asian Pac J Trop Med. 2012 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22546655
  • Visavadiya NP1, Narasimhacharya AV. - Hypocholesteremic and antioxidant effects of Withania somnifera (Dunal) in hypercholesteremic rats. Phytomedicine. 2007 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16713218
  • Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial, Ashok Kumar Sharma 1, Indraneel Basu 1, Siddarth Singh, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28829155/
  • Naturopathic Care for Anxiety: A Randomized Controlled Trial ISRCTN78958974, Kieran Cooley, Orest Szcurko, Dan Perri, Edward J. Mills, Bob Bernhardt, Qi Zhou, Dugald Seely, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0006628

... a viac...


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Psoriáza

Na potulkách...

Epilepsia /Apasmara