Epilepsia /Apasmara


Milí priatelia Renatiných zápiskov! 

Ozývam sa po dlhšom čase a dúfam, že aj dnešný zápisok, bude pre mnohých z Vás zaujímavý a poučný. 

Dnes si niečo povieme o neurologickej nerovnováhe pri ktorej človek stráca vedomie v dôsledku nadmerného elektrického výboja mozgových neurónov. Reč bude o epilepsii. A zase, tak ako je to v mojich zápiskoch zvykom, sa na problém pozrieme očami vedy modernej a očami védy - Áyurvédy 😁. 

Epilepsia v klasickej medicíne 

Epilepsia je neprenosné ochorenie neurologického pôvodu. Na celom svete trpí týmto ochorením približne 50 miliónov ľudí. Je to porucha, pri ktorej sa mozgová aktivita stáva abnormálnou, čo spôsobuje záchvaty alebo obdobia zvláštneho správania, pocitov a straty vedomia._

______________
Zdroj: https://www.alamy.com/world-epilepsy-day-march-26-realistic-purple-ribbon-symbol-template-for-poster-with-handdrawn-lettering-vector-image417113870.html
Zdroj: https://vibrantayurveda.com.au/ayurvedic-management-epilepsy

_______________

Moderná veda uvádza viacero príčin epilepsie, ako sú lézie v mozgu, nádory, mŕtvice, infekcie, genetické stavy atď. Záchvaty sa klasifikujú ako:


Zdroj: https://www.drugs.com/health-guide/epilepsy.html

 Fokálne záchvaty a generalizované záchvaty. 60 % ľudí s epilepsiou má fokálne záchvaty nazývané aj parciálne záchvaty. Tento typ záchvatov začína v určitej časti vášho mozgu a môže spôsobiť fyzické aj emocionálne účinky.  

  Generalizované záchvaty sa vyskytujú, keď sa nervové bunky na oboch stranách vášho mozgu abnormálne aktivujú. Môžu vám spôsobiť svalové kŕče, stratu vedomia a pád. Niektoré záchvaty začínajú ako čiastočné a potom prechádzajú do generalizovaných záchvatov. Rozpoznávame šesť typov generalizovaných záchvatov: Tonicko-klonické záchvaty alebo Grand mal záchvaty; Klonické záchvaty; Tonické záchvaty; Atonické záchvaty; Myoklonické záchvaty; Absencia alebo Petit mal záchvaty.

Epileptické záchvaty môžu trvať niekoľko sekúnd až niekoľko minút

_______________
Zdroj:https://www.rcmwellness.com/epilepsy-treatment-in-ayurveda/
_______________

Apasmara

 alias to isté, len inak 😁


„Apa“ znamená stratu a „Smara“ znamená vedomie.

Ajurvéda nazýva epilepsiu apasmarou a záchvaty alebo kŕče sú známe ako akshepaka. Ide o chronický stav, ktorý si často vyžaduje dlhodobý plán riadenia úpravy stravy a životného štýlu, ajurvédskej liečby a bylinných liekov. Ajurvédska liečba epilepsie môže do značnej miery zvládnuť toto ochorenie a pomôcť pacientovi viesť typický každodenný život. Existujú rôzne typy liečby epilepsie, ktoré sa líšia podľa toho, ktorá dóša je za ňu zodpovedná. Hlavné body diferenciácie ajurvédskej liečby epilepsie sú podľa zúčastnenej dóše štyri. Charakhas zaviedol túto klasifikáciu v závislosti od rôznych dósh tela. 
a/ Záchvaty Vataj - (spôsobené najmä poškodenou Váta dósh-ou), trvajú kratšie (relatívne), zvyšujú frekvenciu dýchania, spôsobujú sekréciu peny z úst a abnormálne pohyby tela pri záchvatoch. 
b/ Pittajské záchvaty (spôsobené hlavne poškodenou pittou) spôsobujú žltkastý alebo červenkastý odtieň na tele, veľké potenie, žltkastú penu z úst. Pacienti po záchvate pociťujú horkosť v tele a silný smäd. 
c/ Záchvaty Kaphaj (spôsobené najmä skazenou kaphou), trvajú dlhšie (relatívne), z úst sa tvorí belavá pena a pacient po záchvate pociťuje ťažobu v tele. 
d/Záchvaty Sannipatiku sú spôsobené poškodením všetkých troch dóš a preto majú zmiešané vlastnosti. 
_______________
Zdroj: https://www.ayurprakash.com/diseases/general-diseases/epilepsy/
Zdroj: 
https://vibrantayurveda.com.au/ayurvedic-management-epilepsy
_______________

Teraz, predtým, ako prejdeme k liečbe epilepsie podľa ajurvédy, poďme sa dozvedieť niečo o jej príčinách.


Prečo? 

Podľa ajurvédy môžu byť príčiny epilepsie kama (vášeň), krodha (hnev), lobha (chamtivosť), moha (pokušenie), harda (extáza), soka (smútok), chinta (starosť), udvega (úzkosť) atď.. 

 Príčiny môžeme však pripísať aj:

  • Vplyvom zdedeným
  • Ťažkému šoku alebo poškodeniu mozgu alebo nervového systému
  • Meningitíde a ochoreniam týfusu
  • Alergickým reakciám na určité zložky potravín
  • Obehovým stavom, ako je mŕtvica alebo srdcový infarkt
  • Horúčke
  • Zneužívaniu alebo nadmernému užívaniu drog: chronickému alkoholizmu, otrave olovom, halucinogénom a stimulantom, ako je kokaín, antidepresívam alebo liekom na spanie, ako sú benzodiazepíny a barbituráty.
  • Psychickým konfliktom: dlhodobý smútok, vášeň alebo hnev, podvedomý strach alebo nenávisť
  • Nedostatočnej asimilácii minerálov, ako je nedostatočný hemoglobín alebo dôležité minerály, ako je horčík
  • Konzumácii nezdravých/spracovaných potravín a nedostatku každodenného životného štýlu pre ľudí s epileptickými sklonmi
_______________
Zdroj: https://eliteayurveda.com/blog/epilepsy-symptoms-causes-and-ayurvedic-treatment/
_______________


Áyurvéda v praxi


Zdroj: https://www.epilepsytreatment.org/ayurvedic-treatment-for-epilepsy/

Už sme si povedali, že z pohľadu áyurvédy dochádza k epilepsii vtedy, ak sú dóshas nevyvážené, (ale koniec koncov je to príčina všetkých ochorení). 

Vata dosha: Nedostatok spánku, zápcha, nadmerná námaha a duševný stres zhoršujú Vata dosh-u. Vata je upokojená pomocou liečby Abhyanga, Shirodhara a Vasti.

Pitta dosha: Zápalové stavy zvyšujú hladiny Pitta, čo v konečnom dôsledku vedie k zvýšenému teplu v hlave. Tento stav je korigovaný terapiou Virechan.

Kapha dosha: Často je to kvôli zablokovaniu nervového systému. Hlavným znakom Kapha epilepsie je nadmerné vylučovanie slín. Vaman a Nasya sú hlavné postupy na detoxikáciu tohto typu.

Sannipataja

Príčinou tohto typu epilepsie je kombinácia všetkých troch dósh tela. Príznaky sa prekrývajú s každým z vyššie uvedených typov.

________________
Zdroj: https://www.ayurprakash.com/diseases/general-diseases/epilepsy/
_______________

V praxi to vypadá nasledovne:

Ájurvéda s celým jej systémom liečivých procedúr  posilňuje  mozog  a  obnovuje správnu funkciu nervového  systému. Podávajú   sa  liečivé   bylinky s tonizujú- cim  účinkom a  tieto sa predpisujú spolu s úpravou stravy a životného štýlu. 
Kladie sa dôraz predovšetkým  na ľahkú, ľahko stráviteľnú  stravu  a  nízku  mieru psychickej záťaže. 
Plán manažmentu epilepsie zdôrazňuje:
  • Panchakarm-u (áyurvédsky detox); ide o: očistu, vomitus, nosové lieky (vamana, virechana, nasya);
  • Psychologickú podporu, pomoc/uistenie (ashwasana);
  • Špecifické bylinné prípravky na posilnenie tela a mysle;
  • Omladzujúcu tetapiu;
Panchakarma a jej vplyv na epilepsiu

Tento áyurvédsky detox (panchakarma) pôsobí na uvoľnenie kanálov mysle a tela, ktoré sú zablokované v dôsledku nevyvážených dóš. Takýto detox - vždy šitý na mieru zahŕňa - terapeutickú olejovú masáž (abhyanga), parný kúpeľ (swedana), terapeutickú očistu (virechana), terapeutické klystíry (vasti), nosom podávané lieky (nasya) a liečbu nervového systému (shirodhara). 

             Bylinky na epilepsiu

Skúsený áyurvédsky lekár, môže do vášho liečebného plánu zahrnúť napríklad tieto bylinky:

1/ Vacha - Acorus calamus Linn. (Sweet flag) 
V Sanskrte znamená "Vacha" jasný rečník alebo ten, kto dokáže hovoriť jasne. Táto bylinka dokáže stimulovať „inteligenciu”, a zlepšuje pamäť, čím rieši koktanie a robí reč jasnou. 
Vacha je v áyurvéde známa svojimi účinkami na nervový systém a je známa aj ako omladzujúca bylinka. Denné užívanie Vachy s medom, pomáha zvládnuť problémy s rečou (zajakavosť) a to vďaka jeho vlastnosti Medhhya. Konzumácia Vachy pomáha aj pri kašli a prechladnutí, keďže má svalovo - relaxačnú schopnosť - pomáha uvoľňovať dýchacie cesty a odstrániť kašeľ. Antioxidačná vlastnosť tejto bylinky poskytuje aj neuroprotektívne účinky, pretože chráni nervy pred poškodením voľnými radikálmi. Tým sa zlepšuje celkové zdravie mozgu a riešia sa problémy so správaním, úzkosťou, stratou pamäti a pod.  Má diuretický účinok, čo pomáha pri obličkových kameňoch a tiež bráni tvorbe obličkových kameňov. 
Okrem vnútorného, má aj vonkajšie použitie. Pri aplikácii na pokožku pasta z prášku Vacha s vodou alebo medom má priaznivé účinky. 


Zdroj:https://krya.in/2017/09/ayurvedic-benefits-sweetflag-vacha/

2/ Shankhapushpi - Convolvulus pluricaulis chosis 
Všetky časti byliny sú známe tým, že majú terapeutický/liečebný prínos pre ľudské telo. Rastlina sa lokálne používa v indickej i čínskej medicíne na liečenie rôznych chorôb. V áyurvéde je to predovšetkým pri liečbe chronického kašľa, nespavosti, epilepsie, halucinácií, úzkosti a iných chorôb. 


Zdroj: https://www.ayurhelp.com/shankhpushpi-in-ayurveda/

3/ Yastimadhu - liquorice, Glycyrrhiza glabra Linn.

Zdroj: https://www.researchgate.net/publication/255660807_A_Study_on_Pharmacokinetics_and_Therapeutic_Efficacy_of_Glycyrrhiza_glabra_A_Miracle_Medicinal_Herb

Benefity: 
„Sladké drievko” - je to populárny a známy liek proti kašľu a bronchitíde, a je teda súčasťou takmer všetkých populárnych liekov proti kašľu, a to kvôli svojim upokojujúcim vlastnostiam. 
Koreň obsahuje glycrrhizín, 50-krát sladší ako sacharóza, ktorý podporuje produkciu hormónov ako hydrokortizón. To pomáha vysvetliť jeho protizápalový účinok a tiež jeho úlohu pri stimulácii kôry nadobličiek po liečbe steroidmi. Koreň môže pomôcť pri liečbe žalúdočných vredov. Rastlína má tiež antibakteriálne vlastnosti, antivírusové a silné antispazmolytické účinky. V poslednej dobe sa sladkému drievku pripisujú protirakovinové vlastnosti. 

4/ Jatamansi - (Nard pravý) Nardostachys jatamansi Dc. 

Jatamansi je slávna ajurvédska bylina používaná pri neuropsychiatrických ochoreniach a kožných ochoreniach. V angličtine je známy ako Spikenard. 
„Jata” znamená dredy a „Mansi” znamená človek. 
Jeho odkaz v ajurvéde nachádzame od čias Charaky a Sušruty.

Jatamansi prášok sa často používa spolu so šafranom, kurkumou atď., ktoré prospievajú pokožke, ďalej na výrobu zábalu na tvár / krému na tvár alebo masiek. Je známe, že zlepšuje lesk pokožky a pleti.

Zdroj:, https://nirogstreet.com/blog/herbs/jatamansi-health-benefits

Podrobnejšie si o benefitoch tejto rastlinky ešte povieme, a to, v závere zápiskov. (Odporúčam mrknúť!) 

5/ Tagar - Valeriana jatamansi Jones. 

Tagar má v Európe dlhú históriu používania. Používa sa nielen ako liek ale i ako korenie. Preto je medicínske použitie tejto byliny teraz oficiálne uvedené v čínskom, indickom, britskom a európskom liekopise. 
Korene /oddenky tejto rastlinky sa široko využívajú ako konvenčný liek na liečbu chorôb ako sú: úzkostná porucha, syndróm dráždivého čreva (IBS), epilepsia, otrava pri uštípnutí hadom, hyperlipidémia a iné. 

Zdroj:https://connect2india.com/amp/products/valeriana.html


6/ Lashuna - Cesnak-Allium sativum Linn.
 Surový cesnak je jedným z veľmi starých korení používaných v ajurvéde. Dokonca aj Sushruta ocenil výhody surového cesnaku. 
Sladká, slaná, kyslá, štipľavá, horká a sťahujúca je šesť chutí podľa ajurvédskej filozofie. 
Cesnak je jednou z tých vzácnych bylín, ktorá má päť chutí - okrem kyslej. 
Poďme sa však pozrieť na to, aký prínos má pre naše telo. 

Benefity:
Zmierňuje/pomáha pri odčervení organizmu, je užitočný pri infikovaných ranách; pri kožných ochoreniach;  pri liečbe porúch nerovnováhy Vata Dosha, ako je neuralgia, paralýza, zápcha, nadúvanie atď.; užitočný pri brušných nádoroch; afrodiziakum, zlepšuje vitalitu; zlepšuje inteligenciu; zlepšuje tón a kvalitu hlasu; zlepšuje tón pleti 
a pleť; zlepšuje videnie, užitočný pri očných poruchách; pomáha pri hojení zlomených kostí; hoci je lahsun štipľavý, pre svoje nutričné ​​hodnoty je aj výživný; zvyšuje Pitta Dosha; zlepšuje kvalitu a kvantitu vlasov; zmierňuje čkanie; užitočný pri kašli a prechladnutí; užitočný pri horúčke; pri liečbe astmy a chronických respiračných porúch; užitočný pri kožných ochoreniach;  pri poruchách močových ciest a cukrovke; zmierňuje amu – produkt trávenia a zmeneného metabolizmu; užitočný pri nádche, sinusitíde; užitočný pri liečbe leukodermy – vitiligo; užitočný pri  hemoroidoch; zmierňuje bolesti brucha; zmierňuje opuchy, edémy, pôsobí protizápalovo; proti starnutiu, spôsobuje omladzovanie buniek a tkanív; zlepšuje silu a imunitu; zmierňuje chronickú horúčku; zmierňuje bolesti brucha; zmierňuje zápchu; užitočný pri zmierňovaní anorexie. 
Dávkovanie:
Kalka – pasta 1-6 g v jednej alebo rozdelených dávkach denne.
Swarasa – Juice extract – 5 – 10 ml, raz alebo dvakrát denne.
Cesnakový olej 1-2 ml v jednej alebo viacerých dávkach denne

Uf, vedela som, že cesnak lieči, ale netušila som že má až toľko benefitov. 
Ďalšou bylinkou na našom zozname je:

7/ Amalaki - Podrobnejšie tu: Amla - Egreš-Emblica officinalis. 

8/ Rasna - Pluchea lanceolata CB Clarke.
 
Rasna je bylina spomínaná v ajurvéde pri liečbe bolesti, zlého trávenia, dny, kašľa a celkovej slabosti.  Vanda roxburghii a Alpinia galanga sa tiež považujú za „Rasna“ v Bengálsku a južnej Indii.

Zdroj: http://envis.frlht.org/showplantimages/d0ea7b8383c641dd11c9c0965241205c/0ba386308492c5b845b8cc4290c5a970/barefromdetails

9/ Hingu - Asafoetida-Ferula narthex Boiss 
Asafoetida je latexová guma, získaná z druhu trvácej rastliny nazývanej Ferula. Má skvelú chuť a vôňu. Asafoetida alebo Hing je nevyhnutnou zložkou indickej kuchyne. Dokáže zmeniť chuť obyčajného jedla na lahodnú. Rastlina pochádza z Afganistanu a Iraku. 
Napriek   tomu   je  bylina   najbežnejšia  a najrozšírenejšia v Indii. Ako sušené, mleté a práškové korenie,  sa pridáva takmer do všetkých jedál a karí, pretože bylinka má vysoké tráviace vlastnosti. Táto látka sa používala v Rímskej ríši ako prírodný liek na liečbu rôznych zdravotných problémov, ako je hystéria či dýchacie problémy. Väčšina tradičnej medicíny na celom svete zahrnula Asafoetid-u do svojich praktík. Okrem jej kulinárskeho využitia, má Hing rôzne zdravotné výhody:  má antivírusové, protizápalové, antibakteriálne, karminatívne, sedatívne a diuretické účinky. V dnešnom systéme bylinnej medicíny, našla uplatnenie pri liečbe astmy, nervových stavov, bronchitidy a kašľa. Niekoľko štúdií však poskytlo dôkaz, že bylina môže pôsobiť ako antispazmodikum, prírodné laxatívum, sedatívum, expektorans a tráviace činidlo. Ľudia z medicíny nazývajú túto bylinku „Potravou bohov”, vzhľadom na jej liečivé účinky. Vďaka jej širokému záberu pôsobnosti je prospešná pre zdravie, pokožku a vlasy. 

Zdroj: https://www.moolihai.com/health-benefits-of-asafoetida/

10/Brahmi - Bacopa monnieri(Linn.) Pennell. (Yzop, bikina milosti) 

Brahmi je bohatý na množstvo antioxidantov, ktoré môžu pomôcť proti voľným radikálom v mozgu. Keď pacient trpí epileotickým záchvatom, dochádza k zníženiu produkcie a aktivity niektorých konkrétnych génov. V dôsledku toho pacient trpí nedoststkom bielkovín. 
Brahmi pôsobí ako katalyzátor na stimuláciu týchto génov. Pomáha k návratu ich funkčnosti. Tým sa znižuje pravdepodobnosť návratu epilepsie. Ďalej tież znižuje účinky epileptického záchvatu. 

       Zdroj: https://nootropicsexpert.com/bacopa-monnieri/

 Brahmi Vati je účinný áyurvédsky liek vo forme tabliet, ktorý lieči depresiu, stratu pamäti, krvný tlak atď. Pomáha tiež pri liečbe chronickej horúčky, nespavosti, psychiatrických stavov, trasu rúk a nôh  a úzkosti. 
________________
Zdroj: https://vibrantayurveda.com.au/ayurvedic-management-epilepsy/
Zdroj: https://www-easyayurveda-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.easyayurveda.com/2013/09/06/jatamansi-benefits-usage-side-effects/?amp_gsa=1&amp_js_v=a9&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#amp_ct=1649254683630&amp_tf=Z%C2%A0dom%C3%A9ny%20%251%24s&aoh=16492546287958&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.easyayurveda.com%2F2013%2F09%2F06%2Fjatamansi-benefits-usage-side-effects%2F06%2Fjatamansi-benefits-usage-side-effects%2F
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3868798/
Zdroj: https://www-easyayurveda-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.easyayurveda.com/2011/06/30/health-benefits-of-raw-garlic-ayurveda-details/?amp_gsa=1&amp_js_v=a9&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#amp_tf=Z%C2%A0dom%C3%A9ny%20%251%24s&aoh=16492145397148&csi=1&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.easyayurveda.com%2F2011%2F06%2F30%2Fhealth-benefits-of-raw-garlic-ayurveda-details%2F
Zdroj: https://nirogstreet.com/blog-common-search?blog_search=Brahmi+&submit=Vyh%C4%BEad%C3%A1vanie
Zdroj: https://lcm.amegroups.com/article/view/7068/html
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4442472/
Zdroj: https://www-easyayurveda-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.easyayurveda.com/2016/11/11/rasna-pluchea-lanceolata-vanda-roxburghii-alpinia-galanga/?amp_gsa=1&amp_js_v=a9&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#amp_tf=Z%C2%A0dom%C3%A9ny%20%251%24s&aoh=16492690482933&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.easyayurveda.com%2F2016%2F11%2F11%2Frasna-pluchea-lanceolata-vanda-roxburghii-alpinia-galanga%2F
Zdroj: https://www.moolihai.com/health-benefits-of-asafoetida/
Zdroj: https://nirogstreet.com/blog/herbs/brahmi-health-benefits
________________


Zdroj: https://www.epilepsytreatment.org/ayurvedic-treatment-for-epilepsy/


U mňa doma alebo takto končia moje zápisky. 

V tejto časti Vám chcem, v s krátke, predstaviť aspoň jeden, z mnohých výskumov, na ktoré som narazila pri písaní. 

Zaujímavé závery z výskumu: 
„Prehľady o viacúčelových a synergických neuromodulátoroch v ajurvédskych bylinkách proti epilepsii: integrované výpočtové štúdie o interakčných sieťach liečivo-cieľ a proteín-proteín. ” 
A teda zaujalo ma:
„Tradičný indický liečebný systém vždy zostával veľkým zdrojom informácií o dôsledkoch rôznych bylín a bylinných receptúr na zvládanie rôznych chorôb. Hoci používanie rastlinných liekov pri liečbe epilepsie je dobre známe už niekoľko tisícročí, nedostatok spoľahlivého potvrdenia o ich účinnosti, obmedzuje ich použitie v súčastnom liečebnom scenári.” 
V tejto štúdii bol skúmaný antiepileptický potenciál rôznych tradičných indických bylín pomocou sieťového farmakologického prístupu k objavu nových molekúl podobných liekom. 

Rozsiahle vyhľadávanie o antiepileptických bylinách predpísaných v ajurvéde viedlo k identifikácii 63 bylín; podrobné informácie o obsahu fytochemikálií v týchto bylinách tvoria základ tejto štúdie. Aby sa odhalili antiepileptické účinky vybraných bylín na úrovni zložiek, boli tieto podrobené databázovému skríningu na identifikáciu ich fytochemického zloženia. Z celkového počtu 1 993 zozbieraných fytochemikálií bolo identifikovaných 867 jedinečných záznamov na základe ich chemických informácií. Zistilo sa, že 349 fytochemikálií z tohto zoznamu 867 má vlastnosti podobné liekom a sú uvádzané ako domnelé fytochemikálie podobné liekom (DPC).”
_________________________
No a úplne na záver som si nechala, už spomínané, benefity rastlinky Jatamansi. Predstavím Vám 23 oblastí, kde si bylinka našla svoje uplatnenie. 

1. Antioxidačné a protizápalové vlastnosti

Jatamansi alebo Spikenard Muskroot má rôzne bioaktívne zložky, ako je jatamansón, jatamansín, jatamansinol, valeranón, β-sitosterol, calarén, elemol a nardostachnol. Všetky tieto zdravé zložky  z nej robia ideálne ho partnera  pre duševné zdravie.

Oxidačný stres a chronické zápaly sú takými príčinami rôznych chorôb a porúch, ako sú bolesti srdca, rakovina, artritída a cukrovka. Keď naše telo nedokáže neutralizovať voľné radikály, rozvinie sa oxidačný stres. Tieto voľné radikály vznikajú vo vašom tele prostredníctvom nezdravých vonkajších podmienok, ako sú toxíny, znečistenie, tabak a alkohol. Na druhej strane, chronický zápal môže byť spôsobený nezdravým životným štýlom, obezitou a fajčením. 

Našťastie Jatamansi obsahuje antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré dokážu neutralizovať voľné radikály a ochrániť vás pred zápalom.

2.  Starostlivosť o vlasy

Korene Jatamansi sú skvelé pre zdravý rast vlasov. Korene namočené v sezamovom oleji na celú noc a zahriaté na strednom plameni vám dodajú spracovaný liečivý olej, ktorý napomáha rastu vlasov.

Výťažok z podzemku z rastliny Jatamansi sa používa hlavne v ajurvédskom vlasovom oleji, ktorý zabraňuje šediveniu vlasov. Štúdie na zvieratách ukázali, že Nardin a kyselina jatamansová prítomná v rastlín, môžu pomôcť rýchlejšiemu rastu vlasov; v štúdii sa zistilo, že ide o 30% zrýchlenie za čas potrebný na dorastanie vlasov.

Jatamansi olej hlboko preniká do vlasových folikulov, posilňuje vlasové korienky a napomáha rastu objemu vlasov. Liečivý olej tiež kontroluje lupiny. Olej robí kadere hodvábne a lesklé. 

Vypadávanie vlasov a predčasné šedivenie vlasov

Jatamansi spracované so sezamovým olejom pomôže pri vypadávaní vlasov a zabráni ich predčasnému šediveniu. Jatamansi sa tiež používa na čiernenie vlasov a vytváranie lesklých a hladkých vlasov. 

Ako používať olej Jatamansi

Jatamansi olej: 10 ml
Sezamový olej: 40 ml

Aplikujte túto olejovú zmes na hlavu, korienky vlasov a miesta, kde máte biele/šedivé vlasy. Používajte ho denne. Pre rýchle výsledky aplikujte pred spaním a nechajte pôsobiť celú noc.

Ak nie je možné každodenné použitie, aplikujte ho trikrát týždenne.

Do dvoch týždňov dosiahnete lepšie výsledky pri vypadávaní vlasov a pri šedivení vlasov trvá dosiahnutie najlepších výsledkov minimálne 3 až maximálne 6 mesiacov.

3. Napomáha spánku/lieči nespavosť

Vedecky by dospelí mali mať v noci 7 až 9 hodín spánku. V súčasnosti však väčšina ľudí zápasí s poruchami spánku nazývanými Insomnia, čo je stav, kedy sa ľudia po mnoho dní poriadne nevyspia.

Jatamansi je prírodný liek na nespavosť. Pôsobí upokojujúco na myseľ a telo a zabraňuje prebdenej noci. Koreň Jatamansi a Ashwagandha a kombinácie Jatamansi a Tagara fungujú skvele proti nespavosti tým, že zvyšujú hladinu energie a znižujú príznaky spojené s poruchami spánku, ako je stres, úzkosť, depresia a podráždenosť.

S nízkou dávkou len 500 mg dvakrát denne pravidelne, Jatamansi zlepšuje spánok a znižuje poruchy spánku. 

V ajurvédskej medicíne sa Jatamansi v kombinácii s inými bylinami podáva pacientom s pocitom únavy alebo nízkej energie, aby sa potom dobre zaspávalo.

4. Znižuje stres

V súčasnosti dokonca aj deti ochorejú kvôli depresii, ktorej v živote čelia. Väčšina z nás pravidelne bojuje s nejakou depresiou. Stres ovplyvňuje nielen duševné, ale aj fyzické zdravie. Môže spôsobiť migrény, bolesti hlavy, bolesti chrbta, vredy a reflux kyseliny.

Jatamansi pomáha zbaviť sa stresu a duševných porúch v dôsledku stresu.

V štúdii na zvieratách sú myši vystavené stresu vystavením chladu. Myši konzumovali extrakt Jatamansi a výsledok ukázal, že extrakt inhiboval tvorbu žalúdočných vredov u myší. Zmeny v biochemickom markeri žalúdočného vredu boli tiež inhibované extraktom. Rastlina tiež liečila indukovaný stres v slezine, hladiny kortikosterónu a hmotnosť nadobličiek.

5. Chráni pečeň

Pečeň u nás zvláda rôzne kritické operácie, ako je odstraňovanie toxínov, šetrenie energiou a trávenie potravy. Je to najväčší orgán ľudského tela. 

Existuje niekoľko štúdií na zvieratách, ktoré dokázali, že môže chrániť pečeň pred útokmi škodlivých chemikálií.

V inej štúdii potkany, ktorým bola pridaná smrteľná dávka toxických chemikálií pre pečeň, vopred ošetrené touto bylinkou, preukázali významnú mieru prežitia.

6. Zvyšuje/zlepšuje učenie a pamäť

V ajurvédskej medicíne sa jatamansi používa ako omladzujúce (Rasayana) a mozgové tonikum (medhya). Zlepšuje pamäť a schopnosť učiť sa. 

V štúdii, u mladých myší vyvolaných chemikáliami na amnéziu, ktoré boli liečené jatamansi, sa preukázalo zlepšenie schopnosti pamäte a učenia sa u myší a liečená amnézia aj v dôsledku starnutia. 

Vo vašom mozgu bylina uľahčuje cholinergný prenos na zlepšenie pamäte. Prenos ovplyvňuje funkciu acetylcholínu, neurotransmiteru a neuromodulátora, ktorý je dôležitou súčasťou mozgu pre pamäť a učenie.

Jatamansi pôsobí ako terapeutický prostriedok a pomáha ľuďom so stratou pamäti. Správna zmes Ashwagandha (Withania Somnifera), Brahmi (Bacopa Monnieri) a Vacha (Acorus Calamus) má pozitívny vplyv na ľudí s duševným stresom.

7. Pôsobí proti neurodegeneratívnym ochoreniam

Jatamansi sa používa na liečbu neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. 

Parkinsonova choroba: Oxidačný stres je primárnym dôvodom rastu Parkinsonovej choroby. Antioxidačné vlastnosti v Jatamansi môžu pomôcť v boji proti tejto chorobe. 

Na základe štúdie na zvieratách potkany liečené extraktom z Jatamansi znížili u nich poranenia neurónov. Problémy s pohybovými aktivitami a svalovou koordináciou sú tiež znížené s týmto bylinným extraktom, keď je podávaný potkanom indukovaným liekmi, ktoré vyvolávajú Parkinsonove účinky. 

Na druhej strane, len málo ďalších výskumných časopisov naznačuje, že Jatamansi môže pôsobiť proti acetylcholínesteráze. Je to enzým, ktorý spôsobuje rozklad neurotransmiteru acetylcholínu. Bylina zvyšuje acetylcholín a zlepšuje kogníciu tým, že funguje ako liek na liečbu cholínesterázy, ktorý používajú ľudia s Alzheimerovou chorobou.

8. Znižuje vysoký krvný tlak

Hypertenzia alebo vysoký krvný tlak je pomalý jed, ktorý môže spôsobiť zdravotné problémy, ako je mŕtvica, bolesti srdca, srdcový infarkt a zlyhanie obličiek. V systéme medicíny Siddha sa Jatamansi používa na liečbu týchto stavov. 

Štúdia na zvieratách testovala toto tradičné použitie podávaním extraktu z Jatamansi subjektom a zistila, že bylina znižuje hladiny systolického a diastolického krvného tlaku.

Dôvodom tohto účinku sú antioxidačné a diuretické vlastnosti byliny. Jatamansi sa mohol podávať ako lieky inhibujúce ACE. ACE (enzým konvertujúci angiotenzín) je súčasťou RAS (systém renín-angiotenzín), čo je hormonálny systém v ľudskom tele, ktorý pomáha udržiavať rovnováhu tekutín a krvného tlaku. 

Kardioprotektívne účinky byliny zlepšujú srdcové funkcie a regulujú srdcovú frekvenciu. Bylina sa berie ako srdcové tonikum. Vďaka antioxidačným vlastnostiam bylina inhibuje oxidačné poranenia spôsobené srdcovými tkanivami. Bylina tiež zvyšuje metabolizmus lipidov. 

Dokáže regulovať krvný obeh za všetkých podmienok, čím bráni správnemu krvnému obehu. Pri vysokom krvnom tlaku a nízkom krvnom tlaku je dôležitý krvný obeh. Jatamansi sa používa v oboch situáciách na normalizáciu prietoku krvi. 

Použitie:
Prírodný bylinný prášok z niekoľkých iných bylín s Jatamansi poskytuje iba efektívne výsledky.

Vysoký krvný tlak (hypertenzia)
Jatamansi - 1 gram
Sarpagandha - 500 mg
Sarpagandha - 500 mg
Punarnava - 2 gramy

Nízky krvný tlak (hypotenzia)
Jatamansi - 500 mg
Ashwagandha - 2 gramy
Kuchla čistená – 65 mg

9. Kontroluje astmatické záchvaty

Keď niekoho napadne astma, jeho dýchacie cesty a bunky hladkého svalstva v prieduškách sa zapália a opuchnú. 

Liek Jatamansi preukázal svoje bronchodilatačné účinky v štúdiách na zvieratách rozšírením bronchiolov a priedušiek, spomalením odporu dýchacích ciest a reguláciou prietoku vzduchu v pľúcach. Tento bylinný extrakt môže tiež vykazovať antispazmodické účinky, ktoré oprávňujú bronchiálne kŕče. Spôsobuje, že hladké svaly kontrolujú a regulujú prúdenie vzduchu.

10. Pomáha pri liečbe epilepsie a záchvatov

Jatamansi obsahuje antikonvulzívne, neuroprotektívne a antioxidačné vlastnosti. Pôsobia proti poškodeniu buniek v dôsledku oxidačného stresu. Štúdie na zvieratách ukázali, že bylina je prospešná pri liečbe a znižovaní záchvatov podávaním extraktu z bylín subjektom a následným injekčným podaním chemikálií spôsobujúcich záchvaty alebo elektrických šokov. 

Jatamansi znižuje riziko záchvatov zvýšením hladín GABA a ovplyvnením excitačnej a inhibičnej neurotransmisie.

Bylina pomáha udržiavať správnu rovnováhu hormónov nervového systému a tým lieči ľudí s epilepsiou a zároveň predchádza záchvatom.

V ajurvédskej medicíne sa prášok z koreňa Jatamansi s inými bylinnými práškami používa na liečbu epileptických pacientov a na pomoc pri záchvatoch.

Použitie:
Jatamansi koreňový prášok – 1000 mg
Vacha - 500 mg
Abhrak Bhasma - 125 mg

Táto zmes zmiešaná s medom alebo šťavou Brahmi sa odporúča užívať dvakrát denne.

11. Pomáha bojovať proti depresii

V tradičnej medicíne je Jatamansi nevyhnutnou zložkou na použitie v medicíne „mamsyadi kwatha“, ktorá lieči depresiu. Okrem toho sa v tejto liečivej formulácii používajú aj jatamansi, ashwagandha a parasika yavani. Tento liek dodáva pacientom s depresiou pokoj a vyrovnanosť.

Vedecké výskumné štúdie ukázali, že táto bylina zvyšuje cerebrálne hladiny GABA (kyseliny gamaaminomaslovej), chemickej látky. Znižuje depresívne účinky zvýšením hladín monoamínov v mozgu.
Od staroveku sa jatamansi používa ako primárny liek na liečbu depresie. Hern znižuje násilné správanie, agresívne myšlienky a sebadeštruktívne riziká, ktoré sú závažnými príznakmi depresie. 
Ako liek môžu túto bylinku užívať aj tí, ktorí trpia podráždenosťou, nepokojom, frustráciou, výbuchmi hnevu, pocitov nedostatku energie a poruchami spánku.

Pre melancholickú depresiu

Hing a Loha Bhasma spolu s Jatamansi tvoria najlepší liek na melancholickú depresiu.

Použitie:

Jatamansi prášok - 40 gramov
Pánt - 20 gramov
Loha Bhasma - 10 gramov

Pre lepšie výsledky konzumujte túto zmes 2 až 3 mesiace.

12. Pomáha pri liečbe pankreatitídy

Pankreas je veľká žľaza za žalúdkom, ktorá vylučuje tráviace enzýmy do dvanástnika. Ak opuchne, spôsobuje vážne príznaky, ako je nevoľnosť, bolesť brucha, hnačka a vracanie. 

Schopnosť Jatamansi predchádzať akútnej a miernej pankreatitíde bola preukázaná v štúdii na zvieratách. Subjekty liečené Jatamansi redukujú opuch pankreasu a úniky pankreatických enzýmov, ako je lipáza a amyláza v krvi.

13. Boj proti rakovine

Systémy tradičnej medicíny používajú jatamansi vo formulácii na liečbu rakoviny. Moderné vedecké štúdie ukazujú, že bylina má protirakovinové vlastnosti. 

V štúdii in vitro zistili, že bylina vyvoláva smrť buniek a inhibuje rast buniek rakoviny prsníka.

14. Zlepšuje funkciu nervov a duševnú únavu

Prášok z koreňa Jatamansi môže regulovať nervové funkcie, znižovať duševný stres a vyčerpanie tým, že pôsobí ako silné tonikum. Bylina je populárna v starovekých liekoch na zlepšenie nervových funkcií. Psychická únava a psychický stres sú navzájom prepojené. Táto silná bylina bojuje proti stresu, zlepšuje kognitívny výkon a výdrž a znižuje slabosť nervov.
Pri duševnej únave by sa prášok Jatamansi mal konzumovať v nízkych dávkach, napríklad 500 mg dvakrát denne. Je to dostatočné a účinné dávkovanie na liečbu duševnej únavy a uvoľnenie mysle. Pamätajte, že by ste ho mali užívať v nízkych dávkach pravidelne počas dlhšieho obdobia a nemyslite na to, že ho budete užívať vo vysokej dávke na krátky čas.

Tí, ktorí pociťujú nadmerné duševné vyčerpanie aj po pravidelnej práci, môžu užívať prášok Jatamansi s Ashwagandhou a Yashtimadhu.

15. Dyskinéza a katalepsia

Nardostachys Jatamansi môže pomôcť pri liečbe dyskinézy a katalepsie. V štúdii na zvieratách boli potkany indukované rezerpínom liečené Jatamansi. Preukázali významný zvrat pri orofaciálnej dyskinéze a katalepsii. Bylina tiež zabránila vyčnievaniu jazyka a vákuovým žuvacím pohybom.

16. Chronický únavový syndróm (CFS)

Chronický únavový syndróm (CFS) je spojený s duševným stresom a depresiou. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí bojovali s CFS, majú tiež psychický stres a depresiu. Prášok z koreňa Jatamansi a ashwagandha sú prírodným liekom na zníženie stresu spojeného s CFS. Antioxidanty a antistresové vlastnosti týchto dvoch bylín pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu spôsobenému CFS.

17. Lieči bolesti hlavy

Podľa systému ajurvédskej medicíny Jatamansi účinne znižuje bolesť hlavy, ktorá prichádza so silnou bolesťou hlavy, okolo očí, pri ušiach a závratmi. Tieto typy bolestí sa delia na Bolesť hlavy s dominantnou Vátou (Vataj Shiroshool v ajurvéde). Jatamansi je pre tieto podmienky ajurvédskou voľbou. Pocit tlaku alebo napätia v čele sa dá vyriešiť púdrom Vacha s práškom Jatamansi.

18. Pre Skin Glow

Jatamansi formulácie boli použité na zlepšenie pleti; tým sa dosiahne žiarivý a osviežujúci vzhľad. Prášok z koreňa Jatamansi zmiešaný s vodou možno aplikovať na tvár a pokožku, čím sa zlepší textúra a tón vašej pokožky.

19. Pomáha pri dysmenoree

Dysmenorea je stav, ktorý sa týka bolestivého menštruačného cyklu. Jatamansi obsahuje antispasmodikum a má emmenagogické vlastnosti, ktoré regulujú menštruačný tok a znižujú menštruačné bolesti. Vezmite 500 mg prášku jatamansi zmiešaného s vodou trikrát denne alebo 10 ml ark dvakrát denne. Liek sa má užívať od 2 do 3 mesiacov.

20. Lieči menopauzu

Symptómy menopauzy sú poruchy spánku, primerané zmeny nálady, strata pamäti, ťažkosti so zapamätaním a sústredením, bolesti hlavy, únava, úzkosť, duševný stres, závraty a podráždenosť. Jatamansi môže znížiť všetky tieto príznaky a pomôcť v pohode.

Saraswatarishta je ďalšia bylina, ktorá pomáha kontrolovať príznaky menopauzy. Najlepšia kombinácia na použitie Jatamansi pri menopauze je,

Jatamansi prášok - 500 mg
Shatavari - 500 mg
Swarna Makshik Bhasma – 125 mg
Mukta Pishti - 125 mg
Abhrak Bhasma - 25 mg

Táto zmes silných bylín zmierňuje príznaky menopauzy.

21. Lieči horúčku s pocitom pálenia

Pri niektorých horúčkach a infekciách ľudia pociťujú pálenie, nepokoj a únavu. Keďže Jatamansi má protizápalové, antioxidačné a protiúnavové vlastnosti, je užitočné, keď sa používa s Praval Pishti.

22. Lieči črevné plyny a bolesti brucha

Jatamansi obsahuje silné antispazmodické a zhovievavé karminatívne vlastnosti, ktoré pomáhajú pri bolestiach brucha a uvoľňujú plyny. Pre tieto stavy sa jatamansi používa s Elaichi a Dalchini.

23. Glykozúria (cukor v moči)

V tradičnej ajurvédskej medicíne sa džatamansi používa na zníženie vylučovania glukózy do moču. Jatamansi použil Chandraprabha Vati na vyvolanie pravidelných funkcií obličiek a na obnovenie obvyklého renálneho prahu. Ak ste si istý, že zmena glukózy v krvi v moči je primárnou príčinou glukózy (cukru) v moči, mali by ste začať správne užívať antidiabetiká.

______________________
Zdroj: https://www.moolihai.com/health-benefits-of-jatamansi
Zdroj:https://nirogstreet.com/blog/herbs/jatamansi-health-benefits
______________________

Priatelia, našli ste si aj vy okruh, kde by Vám Jatamansi mohol/a pomôcť? Ja som ten môj objavila pod bodom dva. 

Tak, a to už je skutočne záver! 😁
______________________________________
Majte, prosím na pamäti, že každý z nás je indivídum, že existujú rôzne typy tohto ochorenia, a preto si zahájenie liečby vyžaduje INDIVIDUÁLNY PRÍSTUP a teda aj VSTUPNÚ DIAGNOSTIKU u odborníka!! 

__________________________________________
Upozornenie: 

Prosím, poraďte sa so svojim lekárom – odborníkom na Áyurvédu o tom, v akom správnom pomere namixovať všetky ingrediencie a v akom správnom pomere je vhodné bylinky užívať. Prípadne si pozorne preštudujte príbalové letáky. Článok má čisto informatívny charakter.

_________________________________________
©
__________________________________________
Ďalšie zdroje:
Zdroj: https://www.researchgate.net/profile/Jaideep-Sriranjini/publication/279726403_Ayurveda_and_botanical_drugs_for_epilepsy_Current_evidence_and_future_prospects/links/5a1653630f7e9bc6481c8bda/Ayurveda-and-botanical-drugs-for-epilepsy-Current-evidence-and-future-prospects.pdf
Zdroj: [HTML] nih.gov
Zdroj: [PDF] neurology-asia.org
Zdroj: https://www.drugs.com/health-guide/epilepsy.html
Zdroj: https://www.researchgate.net/publication/255660807_A_Study_on_Pharmacokinetics_and_Therapeutic_Efficacy_of_Glycyrrhiza_glabra_A_Miracle_Medicinal_Herb

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Psoriáza

Na potulkách...